Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Јачање заштите потрошача у Србији

Трагом штуре препоруке Министарства трговине, туризма и телекомуникација грађанима да, приликом уговарања новог или заменског путовања „обрате пажњу“ да ли агенција преко које исто уговарају поседује лиценцу и прописану гаранцију путовања, сазнајемо:

Националној организацији потрошача Србије често се јављају потрошачи са питањима везано за раскид уговора који је закључен са операторима телекомуникационих услуга (уговор о коришћењу мобилне телефоније, уговор о коришћењу кабловске телевизије, уговор о коришћењу интернет услуге или уговор који садржи пакет набројаних услуга), а који су закључени на минимални период важења, од најчешће 24 месеца.

У наставку текста се можете упознати са основним правима када је у питању раскид таквих уговора.

Европска унија неће дозволити продају техничких уређаја лошег квалитета, а циљ је да се уређаји не кваре одмах по истеку гаранције него да трају дуже, јуче је најавила Биљана Борзан, потпредседница европских социјалиста и најгласнији представник потрошача у Европском парламенту. Пројекат који подразумева низ промена на тржишту беле технике не само везаних за заштиту потрошача него и животне средине, ове године је један од проиоритета у новом мандату. Европска комисија ће, најављује Борзан, већ следеће године представити низ закона којима ће настојати да се смањити бацање производа који још раде или ће их преправљати, како би смањили количину електронског отпада.

Као потрошачи, све чешће смо сведоци покушаја трговаца да на разне довитљиве начине стекну екстра профит, а све то на наш рачун. Често такво понашање учесника на тржишту пркоси кодексима добре пословне праксе, а неретко је и у сукобу са самим Законом о заштити потрошача.

Комисија за заштиту конкуренције је покренула поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности и извршила ненајављене увиђаје у привредним друштвима Роаминг Елецтроницс д.о.о., Техноманија д.о.о. и Цомтраде Дистрибутион д.о.о., ради испитивања постојања рестриктивних споразума из члана 10. Закона о заштити конкуренције, којима се ограничава конкуренција на тржиштима малопродаје и велепродаје потрошачке електронике у Републици Србији.

Страна 1 од 250