18. 07. 2024.

 

Швајцарска компанија "Нестле" је после хрватског, добровољно повукла и са тржишта Србије пахуљице за децу, због неусаглашене регулативе о дозвољеној количини супстанце тропан алкалоид у тим производима.

Како је се наводи на сајту ове компаније повучене су две производне серије "Нестле" дечјих пахуљица – 8 житарица, од 600 грама произведених за српско тржиште у октобру 2015. године.

Из компаније наводе да је разлог то што је Европска комисија 19. фебруара ове године објавила уредбу којом се прописује максималан ниво тропан алкалоида у прерађеној храни на бази житарица за одојчад и малу децу.

Такође, из "Нестле Адриатик" Србија додају да су добровољно повукли ову серију производа, иако су произведени у октобру 2015. године, пет месеци пре објављивања нове уредбе ЕУ, и иако су законски исправни.

– Конзумирање Нестле дечјих пахуљица – 8 житарица, 600 грама не представља ризик за здравље потрошача – наводе у саопштењу на сајту.

Они додају, да ће свим потрошачима наведени производ заменити са истим производом из друге серије.

– Тропан-алкалоид је природна суспстанца која је присутна у неким биљкама и њена количина није регулисана важећим правилницима Републике Србије – објашњавају они.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS