26. 11. 2024.

 

Канада разматра да дозволи зрачење сировог млевеног меса ради уништавања ешерихије коли, салмонеле и других опасних бактерија у њему, сапштило је Министарство здравља.

Предлог ће вероватно бити објављен у јуну, или најкасније до краја године, након чега ће уследити јавна расправа, рекла је портпаролка министарства Мариз Дирет за агенцију Франс прес.

Идеја се први пут родила крајем 1990-их, али су је потрошачи оштро одбацили и регулаторни поступак никада није окончан.

Микробиолози су обновили своју иницијативу за проширење ове технологије 2013. године, након највећег повлачења меса из продаје у историји Канаде повезаног с једном фабриком за паковање меса у покрајини Алберта, пошто је установљено да је 18 људи у земљи оболело.

У Канади су тренутно одобрени за продају озрачени црни лук, кромпир, пшеница, брашно, зачини и свеже зачинско биље. Те намирнице се излажу зрачењу које убија бактерије и друге микроорганизме.

Критичари, међутим, кажу да тај процес производи токсична једињења, као што је бензен, и да смањује хранљиву вредност намирница, док заговорници тврде да су утицаји на људско здравље занемарљиви.

Свако паковање озраченог говеђег меса у продаји у Канади мораће да буде јасно означено, навели су из Министарства здравља.

Избор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS