18. 07. 2024.

 

Жени која је у законском року поднела захтев за раскид уговора потписан приликом презентације у стану за куповину "Биоптрон" лампе траже да уплати 25 одсто њене вредности. Када се продаја врши путем презентација у дому купца, потрошачи могу да одустану од куповине без икаквог објашњења, и то у року од 14 дана, каже закон.

Госпођа Цветанка Јовичић из Београда горко се покајала што је у стан пустила продавца који ради за компанију "Цептер". Као и многи грађани, насела је на слаткоречивост и навалентност агената приликом кућне презентације.

– Овог пута жена је радила презентацију "Биоптрон" лампе. Сви који су имали прилике да слушају презентације овог типа знају колико су ти њихови агенти убедљиви и насртљиви. Признајем, ни сама не знам зашто и како сам дозволила да ме понесе та цела прича, па сам пристала да потпишем уговор о куповини лампе чија је цена 966 евра – каже наша саговорница.

Убрзо је, како каже, схватила да је ушла у куповину нечега што знатно премашује њен буџет.

– Уговор сам потписала 20. априла, а осам дана касније сам поднела молбу за раскид. Међутим, стигло ми је обавештење да ће уговор бити раскинут уколико уплатим 25 одсто од вредности производа. То је 241,5 евра – каже огорчена Цветанка. Како јој је објашњено, тај износ је "надокнада на име трошкова продаје", иако је нејасно шта то у једној кућној презентацији вреди 30.000 динара. Истина, на полеђини уговора, чувеним ситним словима, читљивим само уз помоћ лупе, постоји одредба која каже да је купац у случају раскида дужан да плати 25 одсто вредности производа.

Међутим, овде је реч о јасном кршењу закона, и то по више основа. Наиме, када се продаја врши путем презентација у дому купца, потрошачи могу да одустану од куповине без икаквог објашњења, и то у року од 14 дана. Уз то, продавац је дужан да купцима при продаји уручи и документацију уз помоћ које може да се раскине уговор.

Трговац је дужан да обавести потрошача, дакле да му пошаље образац за одустанак и дужан је да га обавести о овом року од 14 дана у којем он може чак из пуког предомишљања да врати робу, без икаквог објашњења. Рок од 14 дана се рачуна од дана када је роба доспела у посед потрошача, значи када је потрошач примио наручену робу.

Како су објаснили у Националној организацији потрошача, проблем је и то што компаније имају уговорне одредбе које нису у складу са законом. Једна од таквих ставки је да купац мора да плати 25 одсто од вредности уговорне робе у случају раскида уговора. У НОПС-у истичу да закон пружа посебну заштиту потрошачима којима није уручена комплетна обавезна документација приликом продаје путем презентација, или ако рокови и услови за раскид уговора нису наведени у складу са законом. Јер када се потрошачу не пошаље овај обавезан образац за одустанак од уговора, то значи да се тада аутоматски рок после истека ових 14 дана продужава и важи 12 месеци.

Ово значи да купац, ако му није уручен образац за раскид уговора, и до годину дана након куповине може да тражи повраћај новца.


Извор: Информер

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS