18. 07. 2024.

 

У Србији је на снази забрана увоза говеда и говеђег меса пореклом из Бугарске, Грчке, Турске и Македоније, због вирусног обољења тих животиња (нодуларног дерматитиса) који се појавио у тим земљама, речено је агенцији Бета у Министарству пољопривреде.

Управа за ветерину навела је да постоји опасност да се болест унесе на територију Србије, тако да није дозвољен ни превоз оваквих пошиљки преко Србије.

Како ова управа у саопштењу додаје, у Србији су у цилју превенције, спречавања појавлјивања или раног откривања болести наложене појачане мере контроле здравственог стања животиња у пограничним подручјима, као и информисање власника животиња да, чим примете симптоме о томе обавесте надлежне ветеринарске станице или ветеринарске инспекторе.

Ветеринарске службе су у стању појачане приправности због повећаног ризика од уношења заразне болести.

Како наводе, ове мере су на снази око месец дана и уведене су из предострожности. Према подацима Управе за ветерину, од почетка године до 14. априла, није било увоза и провоза говеда и меса, изузев третираних говеђих кожа из Бугарске, Грчке, Турске и Македоније.

Управа за ветерину је на свом сајту објавила информације са неопходним детаљима и мерама за рано откривање те болести, која се преноси преко инсеката.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS