18. 07. 2024.

 

Није свеједно који банкарски зајам узимате, годишња камата на дозвољени минус ће коштати највише – чак 33.000 динара.

Дозвољени минус по текућем рачуну убедљиво је најскупљи облик задуживања, док је потрошачки динарски кредит најисплативија варијанта у случају да сте принуђени да посегнете за банкарском позајмицом.

Истраживање Политикиног „Потрошача” показује да ако бирате између кеш или потрошачког кредита, дозвољене позајмице или кредитне картице, уопште није свеједно за шта ћете се одлучити.

Како то изгледа у пракси, покушали смо да покажемо на конкретном примеру. Узели смо износ од 100.000 динара са роком отплате на годину дана.

На адресе четири банке у Србији послали смо наизглед лако питање – колики износ ће им клијент платити за тих 12 месеци у случају да се одлучи за сваку од четири понуђене могућности.

Иако је рачуница прилично једноставна, конкретан одговор добили смо само од једне банке, што указује да се о овој теми јавно нерадо говори.

Банке углавном на својим сајтовима имају истакнуте примере задуживања и трошкове који их прате, али је мало оних који то и погледају пре одласка у експозитуру.

Према расположивим подацима најмање су камате на потрошачке и кеш кредите.

У оба случаја банци ћете на крају године платити око 6.000 динара.

Разлике у исплативости ова два „банкарска производа” су минималне, иако је дуго важила фама да су потрошачки кредити значајно повољнији.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS