18. 07. 2024.

 

На интернету се продаје на хиљаде фалсификованих дијететских суплемената који нису регистровани и проверени.

Најбоље таблете за мршављење. Најефикаснији протеински шејкови од којих мишићу бујају… Интернет је преплављен огласима који нуде различите дијететске суплементе, а предњаче они намењени спортистима. Истраживањем само 17 страница "Фејсбука", које је урадио један од званичних дистрибутера, откривено је да се нуди чак 3.020 нерегистрованих суплемента, да је вредност робе за коју се не зна где је ускладиштена скоро осам милијарди динара, а да су продавци избегли плаћање 132 милиона динара за регистрацију производа.

Куповином производа који нису уписани у базу података Министарства здравља, напомињу у Привредној комори Србије, потрошачи ризикују своје здравље.

– Продаја дијететских суплемента је слободна. Не продају се само у апотекама, већ у радњама, у теретанама, фитнес центрима, а циљна група је изразито велика – истиче Мирјана Вучићевић, секретар Удружења за фармацеутску и медицинску привреду ПКС. – Више од 60 одсто понуде на нелегалним сајтовима су производи који нису у регуларном промету. Грађанима Србије је на овај начин пружена могућност куповине непроверених додатака исхрани, легалним дистрибутерима онемогућено је да раде и живе од свог рада, а држава је на име неплаћеног пореза оштећена за више стотина милиона динара.

Проблем нису само дијететски суплементи. У Министарству унутрашњих послова, у Одсеку за сузбијање криминала у области интелектуалне својине, упозоравју да је електронска продаја без праве контроле.

– Проблем интернет продаје је у томе што то нико не контролише осим компанија које су заинтересоване да се њихово име и производ не нађу у понуди – објашњава Микаило Тијанић, шеф одсека. – И када наиђу на такав случај на "Фејсбуку", могу само од "Фејсбука" да траже да укине ту страницу. На самој компанији је да ли ће захтев уважити. И ако укину једну, питање је хоће ли се појавити десет нових. Није толики проблем ако неко тако купи фалсификован сат, мајицу, патике, али јесте када набавља додатке исхрани или било какве производе који могу да утичу на здравље.

Упис у регистар

Правилник о здравственој исправности дијететских производа прописује процедуру уписа сваког производа који је у промету у базу података Министарства здравља. Они који су уписани су прошли тест исправности и имају сертификат овлашћене лабораторије.

Подаци

  • 3.020 нерегистрованих суплемента на нету
  • 8 милијарди динара вредност "помагала"
  • 132 милиона није плаћена регистрација робе

Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS