18. 07. 2024.

 

Сланиница и кобасице опет су на удару јер је Светски фонд за истраживање рака изнео тврдње да су те месне прерађевине повезане са канцером дебелог црева.

Агенција за истраживања о раку (ИАРЦ), која ради под окриљем СЗО, још раније је сврстала обрађено месо, попут сланине, кобасице и шунке, у прву групу, заједно са дуваном, азбестом и дизелским гасовима, за које постоји „довољно доказа“ да могу да изазову рак. Сада је и Светски фонд за истраживање рака објавио сличне закључке, прецизирајући да конзумирање овог меса може да изазове различите типове ове болести у доњем делу стомака.

На сваких 50 грама месних прерађевина које се унесу током дана, сваког дана – еквивалент једној виршли – ризик од канцера доњег дела стомака повећава се за 18 одсто – стоји у истраживању. Статистика јесте застрашујућа, међутим, то не значи да ће сваки залогај сланинице или виршле аутоматски значити смртоносни атак на ваше здравље. Уколико једете прерађевине свакога дана, тај ризик је реалан и заиста је алармантан иако није једини који утиче на разлог појаве ове опаке болести.

Примаријус доктор Петар Боровић, међутим, каже да треба почети од првог од узрока, а то је да се стока гаји индустријски.

– Да би се убрзао раст и развој, удебљала стока, стоци се дају штетни концентрати, често и хормони, антибиотици, да би се што брже утовила локатори штитне жлезде, кокошкама седативи да се не кљуцају и не убијају на малом простору, и ми све то поједемо у том месу. Посебно су проблем свиње, оне се хране фекалијама, воле пацове да једу, па се због тога заразе трихинелом. Организам ако има вишак материја он их претвара и сало и сланина су практично отпадне материје. Ако једемо сланину, чварке онда се у организму стварају слободни радикали, а они могу да изазову рак, срчане и мождане ударе – објашњава лекар.

Месо је важан извор протеина и не би га требало по сваку цену избацити из исхране. Међутим, једите месо, а не његове прерађевине.

– Месним прерађевинама се додају шећер и со, како се не би кварило, а на пример, кобасицама се додају појачивачи укуса како би остали свежи – упозорава лекар.

Ови адитиви могу да подстакну развој канцера, а производи који их имају на паковањима имају шифре Е-620 до Е-633, и на њих би требало обратити пажњу. Иначе, месне прерађевине су још раније, поред гојазности, одређене као један од главних узрочника још 10 других врста канцера. При томе, рак дебелог црева се чешће јавља код мушкараца него код жена, а светски стручњаци одбацују оптужбе људи из месне индустрије да су овакви закључци претерани.

– Ми сада, први пут са сигурношћу можемо да кажемо да конзумирање прерађеног меса, баш као и гојазност, повећавају ризик од развијања канцера доњег дела стомака. Ово није да бисмо иког застрашили, већ да би људи боље разумели да промене у исхрани и буквално могу да им сачувају живот – кажу из Светског фонда за истраживање рака и истовремено упозоравају и да алкохол утиче на појаву рака дебелог црева. Сви који конзумирају три или више алкохолна пића свакога дана спадају у ризичну групу.

Не помаже што је месо "домаће"

И димљено и пржено месо иако укусно и домаће, лекари скрећу пажњу, још је штетније.

– Ако пржите храну на високој температури долази до нових оштећења хране и масноће постају штетније. Сви волимо димљене ствари. Ако се храна дими по прописима онда је то једна прича. Нажалост, масе малих а и великих произвођача то раде на разне начине користећи разна средства и ми то све поједемо – каже лекар Боровић.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS