18. 07. 2024.

 

Грађани који не плате таксу за РТС не могу ни да умање трошак за струју као редовне платише. Оно што је била уштеда од редовног измирења рачуна за електричну енергију, сада иде јавном сервису.



Грађани који не плаћају ТВ претплату изгубили су и право на попуст за струју од пет одсто као редовне платише. Како је такса за јавни сервис постала обавезни део рачуна за електричну енергију, купци више не могу да одлуче да ли ће платити само потрошене киловате или и претплату.

Управо износ од 150 динара за РТС је просечна месечна уштеда коју потрошачи имају ако плате струју до 25. дана у месецу. Оно што су раније штедели као редовне платише – оде у касу националног сервиса.

Подаци ЕПС говоре да досадашња пракса показује да око половина грађана ревносно плаћа своје рачуне и тако остварује попуст. Са друге стране, статистика ранијег плаћања РТС претплате много је лошија.

Последња рачуница из 2014. године, пре него што је ТВ такса укинута, показује да је претплату плаћало свега 25 одсто домаћинства. То је највероватније разлог и зашто је остваривање попуста за киловате условљено плаћањем намета за јавни сервис.

– Када је пре две године постојала такса за РТС могао сам да платим само струју и да на тај износ добијем попуст – каже Ужичанин Радомир М.

– Ако бих хтео да платим и претплату, добијао сам попуст од пет одсто на укупан износ. Од Нове године, када су вратили таксу за телевизију, тога више нема. Практично су ми одузели попуст јер принципијелно нећу да плаћам телевизију, ако је она већ јавна.

Обреновчанин Петар Ж. чак каже да ће се искључити прикључак за струју – због ТВ претплате.

– Имам још један стан у Обреновцу у којем нико не живи – каже Петар. – Нису ми одобрили укидање РТС претплате, а уз фиксне трошкове за струју, целокупан рачун ми дође минимум 700 динара, а немам ни фрижидер нити и један други уређај у њему.

Просечан месечни рачун за електричну енергију износи око 3.000 динара, што је потрошња између 350 и 400 киловата струје. Онима који плате на време, у џепу остане 150 динара, односно 1.800 динара годишње. Управо је то износ намета за јавни сервис!

Не само да грађани могу да остану без попуста ако не плате претплату за телевизију, већ им на кућну адресу могу и закуцати монтери – да би им искључили струју. Иако су се удружења потрошача бунила због ове одлуке, она је остала у Закону о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис.

ЕПС: Радимо по закону

У "Електропривреди Србије" објашњавају да везивање ове две ставке није њихова одлука.

– По одлуци Владе Србије, Закон о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис усвојен је у Скупштини и ЕПС поштује све одредбе закона, које предвиђају да је такса обавезни елемент рачуна и наплаћује се обједињено и истовремено са наплатом електричне енергије – кажу у ЕПС. – На рачуну је прецизно наведен износ уплате и рок до којег треба уплатити да би био остварен попуст од пет одсто.

Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS