18. 07. 2024.

 

Немачки министар предлаже укидање одредбе препорученог рока трајања јер потрошачи масовно бацају још употребљиве производе.

Немачки министар пољопривреде Кристијан Шмит залаже се да се укине одредба препорученог рока трајања на производима јер то заправо није рок употребе, а доводи до бацања велике количине хране која је још употребљива.

Препоручени рок је заправо датум до којег произвођач гарантује да ће производ имати одређени квалитет, а произвођачи су „штедљиви“ кад га одређују због тога што рачунају да ће тако потрошачи чешће да одбацују производе и купују нове, сматра немачки министар. Он је зато покренуо иницијативу о укидању ознаке препорученог рока употребе, као и да се ознаке о трајности производа замене „интелигентним паковањима“.

– У чаше за јогурт може да се угради чип. Тај чип може да мери како се садржај производа мења из дана у дан. Може да се постави скала у боји од зелене до црвене и сваки потрошач може сам да одлучи до које нијансе жели да конзумира производ – објашњава министар.

Зоран Николић, потпредседник Националне организације потрошача Србије, који истиче да је најважније да потрошач обрати пажњу на то да ли на амбалажи пише „најбоље употребити до“ или „употребљиво до“.

– Када пише „најбоље употребити до“, то не значи да након тог датума није безбедно користити ту намирницу. „Употребљиво до“ или „рок употребе“ означавају датум након којег није безбедно конзумирати ту намирницу и таква храна не би смела да се нађе у промету након истека рок – рекао је Николић.

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS