18. 07. 2024.

 

Производи истог произвођача и исте робне марке који се продају на тржишту Европске уније и Србије често нису истог квалитета. Они чак нису идентични у западним и источним деловима Европе, тврде у потрошачким организацијама. Произвођачи такву појаву правдају ниским стандардом становништва, које квалитетнији производ наводно не може да плати, а потрошачке организације то називају дискриминацијом.

Изузетно скупи производи не разликују се на нашем, европском и другим тржиштима, јер произвођач неће да ризикује. Највише проблема има са хемијским и кондиторским производима.

Поједини потрошачи наводе да су у иностранству хемијска средства много квалитетнија, поготову у Аустрији и Немачкој.

Истраживања показују да су домаћи и увозни шампони истог квалитета. Преваре се углавном крију у производима који се чешће купују и мање коштају.

„Најчешће се дешава са детерџентима за прање рубља који су прилагођени источноевропским земљама. Они имају мање активне материје, мање ензима него исти такви производи, под истим именом на западу. Што се тиче текстила и гардеробе, ту је основна ствар у постојаности боје. Слабији производи имају приближно исти састав материјала, међутим разлика је што исти произвођач, исти квалитет, на западу га оперете 25 пута, а код нас после пет пута долази до озбиљне, видљиве промене у боји”, објашњава директор Института за општу и физичку хемију Стеван Благојевић.

Иако се рекламе за производе познатих западноевропских брендова углавном само преводе, иако им је амбалажа иста, а и цена им се битно не разликује, квалитет у матичним земљама је знатно бољи. На српско тржиште таква роба најчешће стиже из Пољске, Мађарске, Румуније и Бугарске.

„Оно што је Европски парламент урадио уназад два месеца, заправо је наредио и донео одлуку да познати светски брендови не могу да праве различите производе. Дао је налог да нема дискриминације потрошача, да у другим погонима који су ван Европске уније, или у склопу Европске уније, али обухватају источни блок, да буду потпуно идентични”, истиче председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић.

Словачко удружење потрошача поредило је намирнице у Немачкој, Аустрији, Чешкој, Пољској, Словачкој, Мађарској, Румунији и Бугарској. Утврђено је да су у новим чланицама Европске уније производи знатно лошијег квалитета.

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS