18. 07. 2024.

 

Управа за инспекцијске послове Црне Горе пронашла је повећане количине афлатоксина у јогурту „Нишке млекаре”.

Инспектори су обуставили одмах увоз овог млечног производа и наредили његово враћање и уништавање. Како сазнајемо, реч је о 728 килограма јогурта, пишу Вечерње новости.

Неисправни производи „пали” су на граничном прелазу Дубраково. У Управи истичу да је преко ове „међе” са Србијом и Црном Гором увезено и 87 пошиљака дуготрајног млека и производа од млека. Узоркована је свака пошиљка, узето је 156 узорака, од којих су три била неисправна.

Дозвољне количине афлатоксина у Србији последњих година доста су се мењале. Од 0,5 микрограма по килограму, па до европских стандарда од 0,05. То, међутим, није могло да се одржи код наших произвођача, па је крајем прошле године, нађено компромисно и прелазно решење од 0,25 микрограма по килограму. У Црној Гори, дозвољено је 0,05.

“Када се производи извозе у друге државе, дужни смо да се понашамо по правилима земаља које купују ту робу. Читав проблем око повећаних количина у јогурту „Нишке млекаре” решен је на међународном нивоу и сада је све у реду”, каже Миодраг Петровић, директор Управе за ветерину Министарства пољопривреде.

У „Нишкој млекари” нико није хтео ни да коментарише одакле повећана количина опасног афлатоксина у јогурту и да ли је пошиљка враћена из Црне Горе или је уништена. Како су нам рекли, директор је на путу.

Да су дозвољене количине афлатоксина у Србији високе, скренули су пажњу и представници Европске комисије. У свом извештају препоручили су да се то смањи и доведе на европски ниво, како би се олакшао извоз домаћим произвођачима у ЕУ. Незванично, граница је подигнута због произвођача који су кукуруз из 2015. мешали са оним плеснивим из 2014. године.

Афера која је пре три године подигла на ноге грађане Србије, када је откривено које концентрације афлатоксина има у домаћем млеку, и шта пију, мерила се у милионима евра. Трећина кукуруза из резерви је била заражена, а инспекције су затвориле мале произвођаче млека. Резултати из Немачке тада су открили да поједини узорци имају 0,86, па чак и 1,2 микрограма по килограму.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS