18. 07. 2024.

 

Ангажовање стручне помоћи приликом провере документације представља неупоредиво мањи расход од могућег губитка уштеђевине због несналажења у прописима.

– Неопходно је проверити документацију у вези с изградњом непокретности. Најзначајнији документи који инвеститор, односно продавац стана у изградњи мора имати, јесу коначно решење о одобрењу за изградњу – тзв. грађевинска дозвола и потврда о пријави радова у складу с прописима – каже адвокат.

Потребно је проверити и власничке односе на земљишту на којем се објекат гради.

– Пођеднако је важна и провера да ли је инвеститор извршио обавезе према Дирекцији за грађевинско земљиште, те имати увид у пројектну документацију, у уговоре које је инвеститор закључио с пружаоцима комуналних услуга, и стање обавеза инвеститора према њима – додаје адвокат. Значајан је и бонитет инвеститора. Њега можете видети на сајту Агенције за првиредне регистре.

– Код АПР-а се објављују годишњи финансијски извештаји који садрже податке о успешности пословања инвеститора у претходним годинама. Поред тога, на страници НБС можете проверити да ли су рачуни инвеститора блокирани и да ли је било блокада. Потврдан одговор је сигнал да инвеститор можда има потешкоћа у пословању – напомиње се, и додаје да што је градња више напредовала, то је и куповина непокретности сигурнија.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS