18. 07. 2024.

 

Инспекција утврдила да „рустик црни хлеб“ није направљен само од брашна типа 1100, па се не може назвати црним.

Пољопривредна инспекција, која је надлежна за контролу хлеба на српском тржишту, потврдила је све наводе Заштите потрошача.

Након текста о преварама пекара и трговинских ланаца са производњом и продајом црног хлеба који то у ствари није, инспектори су утврдили неисправност у декларисању чак и код векни које су под својим брендом „премија“ продавале „Макси“ трговине, у власништву белгијског „Делеза“.

Није по правилу

У допису који је уследио као одговор на питања Информера инспекција је потврдила да су утврђене неправилности код појединих произвођача.

– Након притужби потрошача у којима се наводе неправилности у декларисању „црног“ хлеба Пољопривредна инспекција је извршила контролу пекарских производа у објектима „Пекара Алимпије“ д.о.о. Београд и ЗУТПР „Микан“ у Хртковцима. У оба случаја констатоване су неправилности у декларисању и неусклађености са одредбама Закона о безбедности хране, Правилником о декларисању, обележавању и рекламирању хране и Правилником о квалитету жита, млинских и пекарских производа, тестенина и брзо смрзнутог теста и биће предузете мере дефинисане законом  - стоји у допису Пољопривредне инспекције Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Како се наводи, „Пекара Алимпије“ д.о.о. производи хлеб декларисан као „црни рустик хлеб, специјлална врста хлеба, друге специјалне врсте хлеба“, за који је у списку састојака наведено да се за производњу употребљава 60% пшеничног брашна типа 1100 и 40% пшеничног брашна Т-500. Трговачким називом се не сме сугерисати да је предметни хлеб црни хлеб, јер је према одредбама поменутог Правилника о квалитету, црни хлеб основна врста хлеба који се, поред осталих основних сировина, производи од брашна Т-1100 и не садржи друге типове брашна. Тиме трговачки назив хлеба може да доведе потрошача у заблуду у погледу састава и карактеристичних особина производа.

Спорна мешавина

С друге стране, утврђено је да ЗУТПР „Микан“ производи хлеб под називом „црни мешани хлеб“, који не одговара Правилником прописаним саставом.

– За производњу наведеног хлеба употребљавају се ражено брашно и пшенично брашно Т-500. Предметни хлеб не садржи брашно Т-1100 (црно брашно), па је назив производа неусаглашен са називом из правилника о квалитету и као такав доводи потрошача у заблуду у погледу састава и карактеристичних особина производа – наводе у инспекцији.

„Микан“: Нека контролишу подруме

Пољопривредна инспекција је била, узели су узорке и чека се да се заврши лабораторијски преглед. То је била грешка у декларацији, али гарантујемо да је хлеб сто одсто исправан. Тај хлеб смо почели да правимо пре закона о декларисању из 2004. године и просто је остало тако. Биће свакако исправљено, а наша пекара у пуној мери сарађује са свим инспекцијама. Додали бисмо и да би инспекција требало да преконтролише исправност хлеба који се производи у разним подрумима и неадекватним пекарским радњама – речено нам је у ЗУТПР „Микан“ у Хртковцим.

„Делез“: Изменићемо трговачки назив

– Компанија „Делез Србија“, која је власник приватне робне марке „премија“ прати потребе потрошача и тржишта, те смо понуду обогатили специјалним врстама хлеба. Сходно потребама тржишта, у нашем асортиману је „црни хлеб рустик“, који припада групи производа „специјалне врсте хлеба“, како је и наведено на оригиналној декларацији. Хлеб у свом саставу поседује више типова брашна, од којих 70% чини црно брашно, Т-1100. Иако је хлеб декларисан у складу са важећом законском регулативом, која се односи на паковане хлебове, одлучили смо да хлеб преименујемо како бисмо били у потпуности јасни у комуникацији према потрошачима па ће се у продаји наћи исти производ са измењеним трговачким знаком.

Пекари “Алимпије” која производи “црни хлеб рустик” стигла је одлука Пољопривредног инспектора о усклађивању на декларацији. Решење не налаже повлачење производа – наводе у “Делезу”.

Извор: Информер

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS