18. 07. 2024.

 

Продавци не одустају од продаје робе телефонским путем иако углавном немају дозволу да користе наше телефонске бројеве.

Готово да не прође недеља, а да нам на фиксни телефон не стигне неочекивани позив. Продавци не одустају од пласирање робе и телефонским путем иако углавном немају дозволу да за продају користе наше телефонске бројеве. Та пракса по свој прилици неће бити у скорије време прекинута јер је телемаркетинг у Србији практично нерегулисан.

Јастуци, прекривачи, парфеми, чак и медицински препарати. Све је дужи списак робе коју анонимни продавци нуде телефоном. Најчешћа мета телемаркетинга су старији, јер су и најлакши плен.

У корист насртљивог пословања раде прописи. Закони забрањују телемаркетинг, али су нејасни и непрецизни по питању санкција, тако да су продавцима одрешене руке приликом злоупотребе телефонских података, објашњава повереник за заштиту подата о личности Родољуб Шабић.

Чињеница је да смо ми у низ закон о трговини, о електронској трговини, о заштити потрошача уносили неке одредбе које је требало да представљају, дакле заштиту грађана од тог насртљивог пословања или прекомерног директног маркетинга, али је карактеристично да су сви ти закони неусаглашени, прилично контроверзни и у погледу дефиниција тога што је недопуштено и у погледу казне, тако да се производио врло онако један шаролик и неефикасан конгломерат“, подсећа Шабић.

Ипак, Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије апелује: пријавите нам узнемирујуће позиве или се обратите тржишној инспекцији. Можда уђу у историју, јер за сада није познато да је неки српски потрошач икада дочекао да насртљиви продавац којег је пријавио буде кажњен.

Заправо не постоји статистика колико је прекршајних поступака покренуто и колико је мандатних казни изречено на онову тог неког поступка. Тако да ми практично и не знамо да ли је неко кажњен и та појава је и даље масовна“, каже Алфировић.

А у данима пред нама продавци у зивкању добијају озбиљну конкуренцију. У такмичење за нашу пажњу улазе и они који нам продају обећања. С тим што политичким странкама насртљиви позиви чак ни на папиру нису забрањени.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS