18. 07. 2024.

 

Ако сте мислили да је павлака у којој тренутно уживате стварно оно што мислите да сте платили, грдно сте се преварили!

Млекаре по мањим местима у Србији на све начине покушавају да појефтине производњу тог млечног производа, те павлаку, која би требало да садржи само млечну маст, и то до 20 одсто, мешају са биљним мастима, сазнаје „Ало!“ од одлично упућеног извора.

Како он додаје, те павлаке додатно се „обогаћују“ стабилизаторима, који могу да буду штетни по здравље. Тиме свом производу спуштају цену, наводи наш извор, па маса од једног килограма такве смесе кошта, уместо, на пример, 120 динара, само 80!

– Најгоре је што се ништа од тога што раде не декларише, чиме мали млекари крше низ прописа, па потрошачи не знају шта плаћају и једу, а обично највише павлаке поједу деца! Јер ти млечни производи завршавају по локалним пицеријама, школама и пекарама и јефтинији су од оних које праве велики произвођачи. Такође, мали произвођачи обично имају везу у локалној ветеринарској инспекцији, која би требало да контролише читав процес производње, тако да она „жмури“ на те пропусте. Велике млекаре уредно поштују правилнике израде млечних производа. Павлака, међутим, није једини производ који је обогаћен биљним мастима. На тржишту су и разни сиреви направљени на сличан начин – наводи наш извор.

Његове речи потврђује др Мирослав Стојишић, доктор ветеринарске медицине и бивши савезни ветеринарски инспектор, који наводи да је то „позната ствар“.

– Произвођачи стављају биљне масти, а то не би смело да се ради. Тако праве и сиреве, али и остале производе. Постоје сиреви од палминог уља, што је недопустиво. Додају стабилизаторе који могу да буду штетни. Не декларишу састав, тако да купци уопште не знају шта једу и дају својој деци. Стабилизатор служи за згушњавање производа и мора да буде означен ознаком Е и неким бројем. Неки су штетни по здравље, док други, као што је на пример витамин Ц, нису. Али џаба је да сад расправљамо о томе, када се не декларише чега све има у производу. Слабе су ветеринарске контроле, правилници су лоши. Требало би да се измени правилник о изради млечних производа. Морало би да на свакој декларацији буде све означено – казао је он за „Ало!“.

Заштитници потрошача: Купујте домаће и проверено!

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже за „Ало!“ да је тачно да се павлака и сиреви праве са биљним мастима уз додатак стабилизатора, али да се то не декларише! – Најгоре је што се то код нас и увози. Нажалост, ми немамо лабораторију која може да докаже порекло масти, већ само да се испита њихов проценат у производу, а за то знају домаћи и страни преваранти. Масовно користе биљне масти у павлаци и и сиревима, а декларишу их као млечне производе. Министарство пољопривреде никад ништа није урадило да Закон о безбедности хране профункционише, а усвојен је пре седам година! Србија нема чак ни агенцију за безбедност хране, а ми као организација немамо пара да шаљемо узорке производа у Француску како бисмо доказали превару. Савет потрошачима је да купују домаће и проверено- навео је Паповић за „Ало!“.

Министарство пољопривреде: Пријавите нам сваки случај!

У Министарству пољопривреде кажу за „Ало!“ да производи од протеина млека и биљних масти, као што су павлака и сиреви, који се могу наћи и на нашем тржишту, не могу да се стављају у промет као производи од млека. – Они могу да се продају само под одређеним комерцијалним именом, са јасном назнаком њихове природе и порекла. Такви производи спадају у категорију мешовитих производа и не смеју се декларисати као млечни или на начин да доводе у заблуду потрошаче. Ветеринарска инспекција контролише све кораке у систему прераде млека и производње производа од млека. Овом приликом апелујемо на потрошаче да храну животињског порекла купују у регистрованим објектима и проверавају декларације како би се избегле последице куповине производа непознатог порекла без ветеринарско-санитарног прегледа – навели су надлежни.

Извор: Ало

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS