18. 07. 2024.

 

Ефералган је, на захтев произвођача, повучен са тржишта Србије.

Неке од серија сирупа Ефералган повучене су на захтев произвођача, након што су откривене полиуретанске честице у опреми за паковање, за које се не може са сигурношћу тврдити да нису контаминирале производ.

Поједине серије сирупа за снижавање температуре код деце, Ефералган од 90 ml, у јачини од 30mg/ml, повучене су из продаје из свих апотека у Србији.

Ово су за Бебац потврдили и дистрибутери сирупа Ефералган за нашу земљу.

– АМИЦУС је повукао из продаје све сирупе на захтев произвођача, након што су откривене полиуретанске честице у опреми за паковање, за које се не може са сигурношћу тврдити да нису контаминирале производ – каже за Бебац Ивана Пешић из Сектора за регистрацију лекова компаније АМИЦУС.

Како објашњавају, сирупи су повучени из продаје из предострожности, након што је у фабрици примећена неправилност, као и да у анализама које су рађене није пронађен контаминиран лек. Она наводи да нису примећене ни нежељене реакције код деце која су користила лек.

Из продаје су повучене серије лека које имају рок употребе закључно са октобром 2018. године, а оно што је спорно је што се већина серија налази на тржишту Србије већ од 2013. године, што значи да су овај, потенцијално контаминиран лек, многа деца већ конзумирала.

Серије које су повучене са тржишта

Пешићева, међутим, тврди да родитељи чија су деца пила сирупе из ове серије немају разлога за бригу, јер до данас још није утврђено да је и сам лек угрожен.

– Сматра се да је ризик минималан. Ако дете није имало никакве реакције на лек, нема потребе да се родитељи брину. Уколико примете било какве сметње код детета, требало би да се обрате свом педијатру – кажу у компанији АМИЦУС.

Тренутно у апотекама у Србији нема Ефералган сирупа. Родитељи који имају сирупе из ове серије код куће не би требало да га дају детету, него да га ипак, ради предострожности, униште.

– Очекује се да ће се Ефералган за децу поново појавити у апотекама када се произведе нови контигент, јер су неправилности на погону за паковање већ отклоњене и фабрика отпочиње производњу – закључила је Пешићева.

Извор: Бебац

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS