18. 07. 2024.

 

Лек против болова "нурофен", који се продаје у Србији, суд у Аустралији је тражио да се повуче са њиховог тржишта јер га је произвођач рекламирао за одређене врсте болова, а сваки производ који садржи ово име има исту супстанцу и исто делује.

Суд у Аустралији наредио је да се лек против болова “нурофен”, британског произвођача “Рекит Бенкисер”, повуче из продаје јер су потрошачи доведени у заблуду. Суд је утврдио да је произвођач овог лека на тржиште избацио различите лекове и рекламирао их за одређене врсте болова, иако је сваки од њих садржао исту супстанцу, и нису ефектнији у односу на било који други “нурофен” производ.

Лекови, а иначе се ради о медикаментима против болова у леђима, у периоду менструације, мигрена, главобоље, наплаћивани су скупље иако су идентични стандардним “нурофен” производима.

Због тога се овај случај почетком ове године нашао на суду, који је одлучио да се у року од три месеца сви “нурофен” лекови повуку са полица. Британски произвођач дужан је и плати судске тришкове процеса али и да исправи обавештење за потрошаче које такође, мора да објави и у новинама.

Овај лек присутан је на тражишту Србије, међутим, у Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС) тврде за Телеграф да нема потребе да се повлачи из наших апотека јер су упутсва у складу са његовом јачином.
Напомињу и да су у Србији присутна два “нурофен” лека – “нурофен еспрес” меке каспуле и “нурофен” обложене таблете.

– Лек “нурофен” има дозволу за лек у Србији, носилац одобрења је Нелт цо. д.о.о. Београд, и нема разлога за повлачење у Србији јер су информације на паковању, упутству и сажетку карактеристика лека усклађене у односу на јачину и режим издавања. Агенција за лекове одобрава индикације за лек у односу на састав лека, јачину, величину паковања и режим издавања. Према информацијама у медијма, на различитим паковањима и упутствима за лек у Аустралији навођене су различите индикације и продавани су по различитим ценама а била је у питању иста јачина лека. У Србији су, у случају оба лека, који су јачине 200 милиграма, одобрене потпуно исте индикације – објашњавају у Агенцији за лекове и медицинска средства.

Телеграф се овим поводом обратио и компанији Нелт, али од њих нисмо добили одговоре на питања.

Иначе, ово није први пут да се ефикасност овог лека доводи у питање. Пре четири године “нурофен плус” повучен је из дистрибуције у Великој Британији, пошто је у њему пронађен анти-психотик сероквел, који може да изазове озбиљне последице. Анти-психотик сероквел се, наиме, преписује оболелима од епилепсије, шизофреније и других психичких поремећаја, а код здравих људи изазива поспаност и озбиљне последице у комбинацији са другим лековима.

Извор: Телеграф

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS