27. 11. 2024.

 

У бројним намирницама крију се састојци животињског порекла због којих се вегетаријанци, вегани и верници током поста могу осетити преваренима.

Ти састојци добијају се из различитих делова животиња, а користе се за омекшавање производа, за згрушавање, за продужавање рока трајања, такође дају производима боју и укус. Нису опасни по здравље, али нису ни означени на амбалажи, а ако јесу, крију се иза једне од многих Е ознака.

На црној листи оних који не једу храну животињског порекла могу да се нађу гумене и тврде бомбоне, газирана пића, пецива, жвакаће гуме, па чак и пиво и вино.

– Потрошачи морају да имају право на информацију и на избор. Купци не би требало да носе у продавницу списак адитива да би купили производ који им одговара. Мислим да је заиста потребно да то буде наглашено. То би требало да буде законска обавеза, али је тешко натерати произвођаче. Па, једва су почели да пишу нутритивне вредности, а од тога нема основнијег – каже нутрициониста Бранка Митровић.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS