18. 07. 2024.

 

Банке ће морати да Народној банци Србије достављају податке о стамбеним кредитима и процењеним вредностима некретнина под хипотеком, што би додатно оптеретило 100.000 грађана.

То је одлучила централна банка како би смањила ризик настанка нових проблематичних кредита обезбеђених хипотеком.

Ова одлука односи се на нове кредите, али и на старе, за које ће банке морати да доставе информације. То је отворило питање да ли ће грађани морати поново да ангажују проценитеља и плате га између 80 и 120 евра. У НБС тврде да то неће бити случај.

– Дужници неће морати поново да ангажују проценитеље због нове процене вредности стана независно од старости процене – тврде у тој институцији.

У НБС кажу да се одлука односи на новоодобрене кредите обезбеђене хипотеком. Ипак, у одлуци у коју је „Блиц“ имао увид недвосмислено стоји да се обавеза односи и на раније одобрене кредите за које пристижу поновне процене вредности стана. У Креди агрикол банци објашњавају да се то односи на процене које према одлуци НБС морају да се раде на сваке три године.

– Та регулатива је на снази годинама и то је уговорна обавеза наших клијената. Новина је то што се ради на пројекту успостављања прве базе у Србији, у коју ће банке слати податке о својим колатералима, а проценитељи ће по захтеву НБС бити у обавези да прошире процене детаљима о некретнини – објаснили су у банци која је једина одговорила на питања која смо послали на адресе неколико банака.

У пракси, обавеза поновне процене на три године није у потпуности примењивана. Банке су често формално слале обавештења клијентима да треба да доставе нову процену, али на томе нису инсистирале.

– Стигло ми је обавештење да треба да урадим нову процену стана и да им доставим пореско решење. Када сам позвала банку, рекли су ми да је све у реду пошто редовно плаћам рате и да заборавим на то – каже саговорница „Блица“ Славица З., која је само једна од многих са оваквим искуством.

Ипак, како сада ствари стоје, ангажовање проценитеља на три године више неће моћи да се ескивира. Ко ће платити проценитеља, клијент или банка, зависиће од уговора потписаног с банком – код већине банака тај трошак према уговору сноси дужник.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS