18. 07. 2024.

 

Одузете телевизоре, телефоне, кућне биоскопе и шпорете по цени и до три пута нижој од тржишне на аукцији могу да купе искључиво правна лица, а не и грађани.

Пореска управа сутра ће на јавном надметању понудити на продају заплењену техничку робу по цени и до три пута нижој од тржишне, али грађани немају право да телевизор или шпорет купе на овај начин, већ то искључиво могу фирме и предузетници.

Наиме, у огласу порезника о продаји покретних ствари одузетих у поступку теренске контроле, укупне почетне вредности око 18,6 милиона динара, наведено је да се понуђени артикли, међу којима су ДВД плејери, кућни биоскопи, телевизори, телефони и шпорети, неће продавати појединачно, него по партијама. Тако је, на пример, за партију од 420 комада ДВД плејера и кућних биоскопа махом марке „самсунг“ одређена почетна цена од 1,2 милиона динара. Међутим, процењена појединачна цена ових уређаја је од 1.250 до 19.200 динара, што би и просечно стојећим грађанима била и те како примамљива цена.

Потрошачи на губитку

Сиромашнијим грађанима посебно занимљива могла би бити куповина шпорета марке „нео“, који порезници процењују на 9.625 динара, док је његова тржишна цена чак 27.799 динара.

Порезници су ипак право учешћа на лицитацији ограничили искључиво на правна лица и предузетнике што, према мишљењу потрошача, ствара простор за злоупотребу јер исту ту робу трговци могу да нуде грађанима као нову по актуелним ценама.

– У питању је превара која траје већ годинама. Све што се заплени требало би да буде прослеђено у комисионске радње, где би грађани имали прилику да купе робу – оцењује за Курир Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије. Он напомиње да већ годинама уназад само правна лица имају приступ оваквим распродајама.

– Ту се сваки пут окупљају мање-више исте фирме. Оне робу откупљују по минимум 50 до 60 одсто нижој цени, а касније је продају као нову по тржишној цени – истиче он.

Пореска без објашњења

Иначе, учесници лицитације су у обавези да пре почетка продаје приложе документацију о регистрацији предузећа или радње и уплате депозит од 10 одсто почетне вредности партије робе за коју су заинтересовани. Из Пореске управе нисмо добили објашњење зашто грађанима није дозвољено учешће у куповини.

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS