18. 07. 2024.

 

Након лажне тврдње да имају лиценцу Руске академије наука, произвођачи “Тонуса” одбијају да са амбалаже склоне и друге лажи.



Међу лажима које могу да угрозе чак и здравље купаца су и тврдње да овај скупи хлеб лечи дијабетес и спречава настанак рака, које произвођач “Тривит” правда позивајући се на сумњива клиничка испитивања.

Међутим, чак и у самим тим испитивањима, у која је “Блиц” имао увид и која потписују руске институције, пише да број испитивања “није довољан” и да су резултати “прелиминарни”, те да “због кратког периода коришћења није могуће судити о дубљем утицају на људски организам”.

Ту су и мишљења да “није могуће да се оцени динамика шећера у крви на основу кратког времена за посматрање“, као и да је „немогуће утврдити добробити хлеба за организам без бар 250 испитивања“. И стручњаци са којима се “Блиц” консултовао тврде да двонедељна тестирања никако нису довољна да се извуче закључак о утицају овог хлеба на здравље.

Др Даница Зарић из института “ИХИС Нутриционизам” каже да ће овај проблем решити правилник који ускоро ступа на снагу.

– Произвођачи ће имати 18 месеци да ускладе своје декларације, рекламе и сајтове са правилником. Нећемо више слушати изјаве као што су: за здраве кости, за превенцију рака, за мршављење… Храна не лечи – категорична је Зарићева, која је чланица радне групе за израду правилника.

Министарство здравља решило је после случаја “Тонус” да покрене ширу акцију контроле недозвољених здравствених изјава на производима. Пољопривредна инспекција послала је суду решења да произвођач “тонуса” усагласи декларације са прописима, на шта се произвођач „Тривит“ жалио.

И поред свега, “Тривит” не сматра да ради било шта лоше.

– У току инспекцијске контроле приложили смо сва клиничка испитивања из којих се јасно виде сва позитивна дејства “тонус” хлеба – кажу у овој компанији.

Лажу и за калорије

На сајту “Тонуса” пише да у 100 грама овог хлеба има 187 калорија, док на паковању које купујемо у продавници пише да иста количина хлеба има 245 калорија, колико отприлике има и 100 грама обичног белог хлеба. Различите информације могу да доведу у заблуду грађане који “тонус” једу са циљем губљења телесне тежине.

"У Србији и брабоњак од овце лековит"

Горан Паповић из Националне организације потрошача каже да се у Србији квалитет хране уопште не контролише.
– Овде можете да запакујете брабоњак од овце и да га продајете као да је лековит – сликовит је Паповић.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS