18. 07. 2024.

 

У светлу скандала са Фолксвагеном, "Consumers International" (CI) је затражио, у оквиру кампање #CleanUpCars, од свих глобалних произвођача аутомобила да кажу истину о својим софтверима за испитивање емисије издувних гасова (тзв. “defeat device”).

Већина компланија је издала саопштења у којима се наводи да нису користили поменути софтвер нити било коју другу технологију која би смањила забележену емисију гасова приликом тестирања. Неке компаније, које користе услуге трећих лица у циљу дизајнирања софтвера, и даље предузимају сопствене истраге како би се осигурале да се придржавају закона.

Прецизнија тестирања су и даље потребна

Упркос овим уверавањима, CI остаје забринут због неуспеха актуелног режима тестирања да прецизмо измери емисију гасова. Независна истраживања рутински показују да многи аутомобили, када се возе у стварним условима, емитују загађиваче, као што су NOx, CO2 и друге честице, далеко изнад дозвољених ограничења.

Чланице CI активно лобирају за ефикасније тестирање потрошње горива и емисије гасова. Власти како ЕУ, тако и САД, су наговестиле да намеравају да унапреде тестове који се тренутно користе.

У наставку су наведене изјаве произвођача аутомобила, које су примљене као одговор на писмо "Consumers International" и такође су доступне на интернет страницама произвођача:

Тојота

"Тојота … не манипулише тестовима емисије гасова.”

Џенерал Моторс

"Контролни системи које је развио ЏМ не користе функције које детектују да ли је возило у фази тестирања […] ЏМ такође продаје возила која поседују софвер дизајниран од стране трећих лица. Налазимо се у процесу потврђивања, са нашим добављачима, да у производима које нам достављају не постоје функције за детекцију тестирања емисије."

Хјундаи (и Киа)

"Потврђујемо да се ни у једном од нашим возила не налази никаква врста софтвера чији је циљ да манипулише резултатима тестирања емисије гасова […] Хјундаи Моторс се придржава свих прописа и метода тестирања у свим регионима где се врши продаја наших аутомобила."

Форд

"Наша возила и мотори – укључујући и наше дизел моторе напредне технологије – испуњавају све законске услове везане за емисију издувних гасова. Додатно и најважније, наша возила не поседују спорне уређаје."

Дајмлер (Мерцедес Бенц)

"У Мерцедес Бенцу не користимо спорне уређаје нити функције које незаконито ограничавају ефикасност система издувних гасова."

Фиат – Крајслер

"ФАЦ Италија послује у потпуности у складу са свим важећим тестирањима […] захтевима који се односе на хомологацију својих дизел возила, који нису опремљени спорним уређајима."

Хонда

"Хонда не користи ниједан илегални софтвер нити спорни уређај."

БМВ

"Ми поштујемо легалне захтеве у свакој држави и испуњавамо све локалне захтеве за тестирањем. Наши системи за издувне гасове су активни, било да се проверавају на тестирању или у реалним условима вожње."

Нисан

"Нисан не користи спорне уређаје у својим производима и ради у складу са хомологацијским процедурама свих земаља у којима послује."

Изјаве произвођача аутомобила и комплетну изјаву "Consumers International", можете погледати на веб страници.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS