18. 07. 2024.

 

Скоро осам тона меса непознатог порекла заплењено је и уништено у Војводини од почетка године до краја септембра.

Случај откривања тоне меса и месних прерађевина без документације у илегалној кланици у Сремској Митровици није усамљен – ветеринарска инспекција је ове године у Војводини открила 12 нерегистрованих кланица и седам месара.

У ветеринарској инспекцији наводе да су запленили и нешкодљиво уништили 7.768,44 килограма меса без документације и без декларације и наглашавају да су против свих особа које су се бавиле нелегалним прометом меса поднете пријаве. Како наводе, пријава је мање него раније захваљујући заједничким акцијама полиције и инспекције.

Колико је меса што оног из “домаће радиности”, што оног прокријумчареног завршило на тржишту, није познато, али је сигурно да илегални кланичари покушавају да продају на тоне меса коме се не зна ни порекло ни да ли је исправно или је опасно по здравље. Поготово што то месо завршава и у прерађевинама.

– Када мање количине меса оду у месне прерађевине, тешко му је ући у траг јер се обично меша са свежијим месом. Тада једино можемо реаговати уколико видимо да је декларација фалсификована или да је производ неисправан. Зато купци морају бити обазриви када купују робу, поготово ону која се продаје на пијачним тезгама – причају инспектори.

Колико је продаја и куповина меса без документације опасна, потврђује и Предраг Лаловић, председник Друштва нутрициониста Војводине.

– Покварено месо може оставити страшне последице по организам. У таквом месу може бити трихинеле, може се оболети од ботулизма, може се оштетити нервни систем, а може доћи и до смртног исхода – каже Лаловић

Месо за „мајстора“ заврши на пијаци

У сваком војвођанском селу постоје “мајстори” који ће домаћинима заклати стоку и припремити је за даљу обраду. Ова услуга наплаћује се 20 до 25 евра по свињи, или се “мајстору” да свеже месо у тој противвредности. То месо и прерађевине често заврше на пијацама или у илегалним месарама.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS