18. 07. 2024.

 

Истицање лековитих својстава хране биће забрањено након што ове јесени буде усвојен Правилник о здравственим и нутритивним изјавама. Објављивањем Правилника увешће се ред међу производима са сумњивим изјавама што ће довести до тога да и српски потрошач буде заштићен као и европски. Уз Правилник о декларисању и означавању хране који се већ примењује, то ће учинити да се наше законодавство потпуно усклади са европским.

Правилник ће осигурати истинитост, јасност и поузданост нутритивних и здравствених изјава, које ће објашњавати специфичну исхрану и здравствене предности хране и на тај начин ће омогућити потрошачима здравији избор.

Правилником неће бити дозвољено истицање лековитих својстава хране, па ће изјаве које често налазимо на домаћим производима попут "здраво", "здравље", "лековито" и слично бити забрањене.

– Овај правилник јасно ће разграничити декларисање хране и додатака исхрани са једне стране и декларисање лекова са друге стране. Лекови лече и то је дефинисано Законима о лековима, а храна и додаци исхрани налазе се у подручју Закона о храни, којим је изричито забрањено истицање лековитих својстава, превенције и лечења болести људи. Храна и додаци исхрани помажу нормално функционисање организма, а лекови лече- каже др Даница Зарић, директорка "ИХИС Нутриционизма", чланица радне групе за израду правилника о прехрамбеним и здравственим изјавама.

Према њеним речима, циљ је да се потрошачима осигура висок степен заштите и повећа способност да на основу пружених информација направе прави избор. Тако ће и у Србији, попут земаља ЕУ, бити забрањено да на производима стоје изјаве попут "Богато омега-3 масним киселина", "Лагано (лигхт)", "Без шећера", "Без соли", "Висок садржај витамина Ц" и др. Примери одобрених здравствених изјава су: "Калцијум доприноси нормалном згрушавању крви "," Витамин А доприноси одржавању нормалног вида ", "Витамин Д доприноси одржавању нормалних костију "," Биљни стероли и естри биљних станола доприносе снижавању нивоа холестерола у крви", "Висок холестерол је фактор ризика у развоју срчаних болести ".

Србија је у обавези да у велики део свог законодавства хране угради ЕУ регулативе, с обзиром на то да је разговоре о приступању ЕУ отпочела 21. 1. 2014. Прелазни период за примену правилника би требало да буде 18 месеци, тако да ће произвођачи имати довољно времена да се прилагоде свим изменама.

Због усклађивања ЕУ и нашег законодавства хране у скорој будућности министарства, заводи, институти ће имати пуно посла да индустрији помогну у прилагођавању. "ИХИС Нутриционизам" организује 28. октобра 2015. ИВ међународно Саветовања "Храна, исхрана и здравље" посвећено законодавству прехрамбених производа и суплемената на коме ће еминентни стручњаци из земље и иностранства, начелници инспектората Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије појаснити свим заинтересованим привредним субјектима у делатности прехрамбене и фармацеутске индустрије примену Правилника.

Извор: екапија

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS