18. 07. 2024.

 

Камата на штедњу у појединим банкама већ крајем године могла би да буде нула, а банкари чак помињу могућност да штедишама наплаћују „лежарину“.



Како сазнаје „Блиц“, у појединим банкама последњих месец дана озбиљно се припремају да укину камате на штедњу, а у банкарским круговима чак се помиње и могућност увођења такозване негативне стопе. То би значило да ће банке штедишама за новац наплаћивати „лежарину“, као у Швајцарској или у Немачкој, где је негативна стопа 0,1 одсто.

У једној страној банци у Србији клијенту су објаснили и да би његов штедни рачун могао да буде третиран као отворен, попут текућег, за који плаћа одржавање.

– Новца имамо толико да не знамо шта ћемо са њим. Проблем је то што је све мање начина да зарадимо. Данас мало ко тражи велики кредит. Имамо и доста грађана који касне у отплати кредита. У таквој ситуацији исплата камате на штедњу само је непотребан трошак – кажу у једној банци.

Економиста Јуриј Бајец каже да банке немају емоције и да све чине због профита.

– Проценили су да ће курс бити стабилан, а инфлација ниска, и да грађани неће повлачити новац из банке. Верују и да ће обарањем камата на штедњу додатно зарадити, али и направити простор да смање камате на кредите – објашњава Бајец за „Блиц“.

 

НБС против банака

У НБС упозоравају да се банкари морају држати детаља из уговора са клијентом. – Сматрамо да у условима нашег финансијског система није оправдано заговарати негативне каматне стопе на штедњу грађана – кажу за „Блиц“ у НБС.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS