18. 07. 2024.

 

Школе са осигуравајућим кућама уговарају колективно осигурање, а како је реч о малим премијама, симболичне су и одштете које се исплаћују у случају незгоде.

Још нису ни сведени рачуни око тога колико је кућни буџет коштала припрема ученика за ову школску годину, а нови трошкови већ пристижу. Са првим родитељским састанком наставници су уз годишње обавезе испоставили и рачун за осигурање ученика, што је углавном необавезујуће, међутим већина родитеља се одлучује да издвоји овај новац јер он осигурава дете током боравка у школи и ван ње. Осим пружања информације колико то кошта на годишњем нивоу и са којом компанијом је школа уговорила осигурање за децу, наставници се углавном не баве обавештавањем родитеља шта је полисом осигурања покривено. С обзиром на то да је реч о сумама од неколико стотина динара на годишњем нивоу, тек кад дође до незгоде, а најчешће је реч о прелому, родитељи се побуне око „малог износа” који дете добије од осигуравајуће куће.

– Ако се за годину дана плати премија осигурања стотинак динара, тешко је очекивати да ће осигурана сума за прелом руке бити неколико десетина хиљада динара, и веровали или не – то све јасно пише у условима осигурања које осигуравајућа кућа представља директору школе. До застоја у комуникацији долази када директор задужи наставнике да информишу родитеље о могућности осигурања ђака. Јер, наставник не сматра да је неопходно да родитељима каже шта је тачно покривено осигурањем и колике су осигуране суме. Кад се штета догоди, родитељи бивају незадовољни, а кривица, које у ствари нема, сваљује се на осигуравајуће куће – наводи се на порталу „Све о осигурању”. Зато је, како саветују, потребно одмах на почетку године затражити од представника школе тачне информације о томе шта је покривено осигурањем деце у школи и колике су осигуране суме. Ако се испостави да су то неодговарајући услови, сваки родитељ има право да не пристане на ову понуду и не плати осигурање.

Полиса коју школе нуде преко осигуравајућих кућа је заправо осигурање од последица несрећног случаја или незгоде и покрива незгоде које се десе и у школи, али и на излету, игралишту, летовању, и то 24 часа дневно. Углавном су покривени пад, удар предметом, саобраћајна незгода, опекотине и друге незгоде које могу изазвати повреде, инвалидитет или смрт осигураника.

– Премије које родитељи уплаћују нису исте код свих осигуравајућих кућа, али од тога углавном зависи и осигурана сума, као и врсте покрића – кажу на овом порталу.

Примера ради, у компанији „Винер штетише” осигурање за годишњу премију од 100 динара по ученику подразумева одштету од 1.300 динара у случају лома кости, инвалидитета до 130.000 динара, а за смрт услед незгоде одштета износи 104.000 динара. Покривен је и ризик смрти услед болести, а осигурана сума је 78.000 динара. Постоје и друге могућности – премије од 150 динара, 200 или 250 динара, па су и осигуране суме сразмерно веће. Тако, на пример, на годишњу премију од 250 динара осигурана сума за лом кости износи до 3.400 динара. У „Дунав осигурању” премије могу бити 150, 200, 250, 300 и 350 динара годишње по ученику, а од тога зависе и осигуране суме. На премију од 150 динара, у случају трајног инвалидитета осигурана сума је 260.000, за смрт услед незгоде 130.000, а за смрт услед болести 60.000 динара. За премију од 350 динара годишње, ови износи су 600.000 динара, 300.000 динара и 100.000 динара.

У појединим компанијама, попут „Ђенерали осигурања”, према подацима са њиховог званичног сајта, висина премије зависи од броја пријављених ученика, јер је реч о колективном осигурању.

Оно што је најважније јесте да родитељи не пропусте да увек пре уплате премије осигурања за дете траже обавезно све детаље овог уговора како не би дошли у ситуацију да исплаћена штета буде мања него што су очекивали. Наравно да нико не жели да му дете доживи било какву непријатност или незгоду у школи, али ако се то ипак догоди, добро је знати који су услови осигурања, с обзиром на то да осигуравајуће куће до детаља ове податке достављају школама приликом уговарања осигурања за ђаке.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS