18. 07. 2024.

 

У контроли 50 објеката, порезници неправилности утврдили код чак 25. Од 21 продавца на Роштиљијади, седам није издавало рачуне. Многима ће привремено бити забрањено пословање.

Сваки други порески обвезник у Србији послује мимо правила, показују најновији разултате контроле Пореске управе. У провери 50 малопродајних објеката широм земље, инспектори су утврдили неправилности код половине, а за њих 20 најављен је – катанац.

У саопштењу Пореске управе се прецизира да су инспектори регионалног одељења Београд, Нови Сад и Ниш од 4. до 6. септембра извршили контролу 50 малопродајних објеката који су у обавези да евидентирају промет преко фискалне касе у циљу сузбијању сиве економије.

– Због непоштовања прописа, Пореска управа покренуће против тих привредних субјеката прекршајни поступак, при чему ће за 20 пореских обвезника бити изречена мера привремене забране обављања делатности – наведено је у саопштењу. – Теренска контрола на Роштиљијади у Лесковцу је обављена код 21 угоститеља, а њих седам није евидентирало промет преко фискалне касе, а у пет ресторана ангажовани су непријављени радници.

Од 10 малопродајних објеката око Економског факултета, аутобуске и железничке станице у Београду, трговци три радње „заборављају” да промет евидентирају преко фискалне касе, а у два су затечени непријављени радници. Ништа боље није ни у Хоргошу и Кањижи, где су утврђене неправилности у половини контролисаних објеката.

У Јакову од три контроле угоститељских објеката, два обвезника нису евидентирала промет преко фискалне касе, а у једном од тих објеката ангажовани су и непријављени радници.

Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS