18. 07. 2024.

 

Амерички потрошачи тужили су десет највећих светских произвођача аутомобила због ризика од тровања угљен- моноксидом у више од 5 милиона возила.

 

Реч је о возилима који имају уграђено паљење без кључа, што је довело до 13 смртних случајева.

Према тужби поднетој савезном суду у Лос Анђелесу, угљен-моноксид се емитује када возачи оставе возила упаљена након узимања електронских привезака са собом, погрешно верујући да ће се мотори искључити.

Тужиоци, њих 28, тврде да то може довести до повреда или имати „смртоносне” последице за људе због удисања гаса који нема боје ни мириса. Такође тврде да квар тог система смањује вредности њихових возила при продаји.

Паљење без кључа омогућава возачу да покрене возило притиском на дугме за паљење уместо кључем, након што возило детектује присутност електронског привеска у близини.

Тужба обухвата произвођаче као што су БМВ, укључујући Мини, Мерцедес Бенц, Фијат Крајслер, Форд Мотор, Џенерал  Моторс и Хонда, укључујући Акура. Као окривљени наводе се такође Хјундаји, укључујући Киа, Нисан, Инфинити, Тојота, укључујући Лексус, као Фолксваген, укључујући Бентли.

Та тужба је најновији захтев за одговорношћу аутомобилске индустрије за недостатке који би могли учинити вожњу несигурном, као што су, примера ради, раније били Таката ваздушни јастуци и прекидачи за паљење на ГМ возилима.

У тужби се тврди да 10 произвођача возила одавно зна за ризике система паљења без кључа, који су доступни у САД од 2003. године.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS