18. 07. 2024.

 

Мајонез који се производи под брендом ‘Само мајонез’ неће више моћи тако да се зове ни да буде састојак вегетаријанских сендвича јер не садржи јаја.

Споран производ компаније ‚‚Hempton Krik Fuds", стартапа чији је инвеститор и милијардер Бил Гејтс, садржи састојке који нису дозвољени по стандардима која важе за мајонез, као што су модификовани скроб, упозорила је америчка Управа за храну и лекове (FDA).

,,Употреба термина 'мајонез' у именима производа и слике јајета може да завара потрошача, јер то може да их доведе да верују да је производи стандардизована храна – мајонез", кажу у FDA, пише Блумберг.

FDA је такође навела, да ‚‚Hempton Krik" не може тај производ да назове 'Само мајонез' истичући да нема холестелора и да је здрав за срце, јер, како наводе, има превише масноће да би садржао те здравствене тврдње.

Компанија ‚‚Hempton Krik", са седиштем у Сан Франциску, која је произвођач овог мајонеза, себе назива најбрже растућом прехрамбеном компанијом на свету, у које су уложили и ловци на стартапове из Силицијумске долине.

Извршни директор ове команије истакао је да је њихова мисија да здрава храна буде још здравија и приступачнија. ‚‚Hempton Krik" такође продаје и колачиће, за које на њиховом сајту пише да не садрже холестелор, да су потпуно природани и приступачани.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS