18. 07. 2024.

 

Састав око 40 одсто текстилних производа у Србији не одговара декларисаном и о томе се мора више водити рачуна.

Неопходно је и поштовање важећих правилника, изјавио је шеф Одсека за контролу безбедности производа у Министарству трговине Драган Јањићијевић.

Јањићијевић је на седници Одбора Удружења за трговину и Одбора удружења индустрије, текстила, одеће, коже и обуће казао да је планирано да се обавља контрола личне заштитне опреме, посебно рукавица, а да се од почетка године спроводи контрола текстилних производа.

На заједничкој седници разматрана је примена Правилника о означавању и обележавању текстилних производа и Правилника о означавању обуће који се примењују од 1. јула ове године, као и Правилника о личној заштитној опреми који се примењује од 1. јула 2013.

Како је казао Јањићијевић, почела је примена правилника и сви који учествују у његовој примени морају се усагласити и поштовати тај документ, а састанци попут данашњег корисни су, јер би требало да се поведе рачуна, усклади пословање и обезбеди техничка документација и омогући правилно означавање производа.

Како је навео, квалитет ће моћи да се провери када се производ узоркује а за сада се контролише само означавање и документација.

„Код текстила вршимо узорковања, што се тиче састава има доста проблема јер око 40 одсто производа који су узорковани не одговара декларисаном и ту се мора водити рачуна”, казао је Јањићијевић.

Привредницима су предочене одредбе правилника које се односе на производе од текстила и коже.

Када је у питању правилник о личној опреми Миле Митровић из Сектора за инфраструктуру квалитета и безбедности производа на тржишту Министарства привреде рекао је да је произвођач дужан да усклади производ са одговарајућим битним захтевима за здравље и безбедност.

Документација мора да садржи све битне податке о средствима која се користе у производњи да би се обезбедила усаглашеност са свим захтевима.

Од суштинског значаја је намена производње, а неоходна је и процена нивоа ризика, додао је. Предвиђена је и декларација о усаглашености, а то је практично изјава о томе да ли опрема испуњава захтеве правилника.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS