Контролом млечних производа, коју су протекле недеље спровеле Градске тржнице и Институт за јавно здравље откривена је бактерија у три узорка.
Бактериолошка неисправност појединих производа на Зеленој пијаци чешћа је у летњим месецима, кажу у Институту за јавно здравље.
Потрошачи немају разлога да буду забринути, али је ово упозорење произвођачима да поведу више рачуна о хигијени, јер је бактерија откривена у узорцима, управо показатељ лоше хигијене.
Произвођачима сира и кајмака чији су производи били бактериолошки неисправни забрањена је продаја. Они ће моћи поново да раде након што донесу потврду о исправности својих производа.
Приликом куповине треба водити рачуна и о изгледу намирница. За месо је важно да има нормалну боју и еластичност на притисак, да је без непријатног и киселкастог мириса.
Доказано је да највише пестицида има у јабуци, целеру, шери парадајзу, краставцима, грожђу, љутој папричици, кромпиру, док најмање има у шпаргли, дињи, кукурузу, плавом патлиџану, грејпфруту, печуркама, луку, грашку, ананасу.
Извор: iKragujevac