18. 07. 2024.

 

Контролом млечних производа, коју су протекле недеље спровеле Градске тржнице и Институт за јавно здравље откривена је бактерија у три узорка.

Бактериолошка неисправност појединих производа на Зеленој пијаци чешћа је у летњим месецима, кажу у Институту за јавно здравље.

Потрошачи немају разлога да буду забринути, али је ово упозорење произвођачима да поведу више рачуна о хигијени, јер је бактерија откривена у узорцима, управо показатељ лоше хигијене.

Произвођачима сира и кајмака чији су производи били бактериолошки неисправни забрањена је продаја. Они ће моћи поново да раде након што донесу потврду о исправности својих производа.

Приликом куповине треба водити рачуна и о изгледу намирница. За месо је важно да има нормалну боју и еластичност на притисак, да је без непријатног и киселкастог мириса.

Доказано је да највише пестицида има у јабуци, целеру, шери парадајзу, краставцима, грожђу, љутој папричици, кромпиру, док најмање има у шпаргли, дињи, кукурузу, плавом патлиџану, грејпфруту, печуркама, луку, грашку, ананасу.

Извор: iKragujevac

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS