18. 07. 2024.

 

Стручњаци открили грешку на Андроиду, довољна је једна порука да вам неко преотме телефон.

Стручњаци су открили нову грешку у оперативном саставу Андроид, а кажу да погађа готово милијарду корисника па је овај ‘баг’ (bug) изузетно опасан, преноси ББЦ.

Преноси се једноставним слањем фотографије или видео поруке, а онај који прима не мора чак ни да отвори поруку.

Из Гугла тврде како су нашли решење за проблем,али онда би на милионима уређаја требало ажурирати софтвере.

Информатичари из америчке компаније Зимпериум (Zimperium) која се бави сигурношћу паметних телефона, рекли су како је то тренутно најрањивија ствар што се тиче Андроида и како је ‘баг’-ом погођено око 950 милиона уређаја.

Хакери могу послати штетни код путем мултимедијалних порука и злоћудни софтвер ће заразити телефон истог тренутка када је примљен.

– Овај конкретни део софтвера, назван ‘Стејџфрајт’ (Stagefrigh) посебно је проблематичан јер због грешака у коду омогућује хакерима слање штетне датотеке било коме, довољно је да имају само број телефона – рекао је  Џошуа Џеј Дрејк (Јоshua Ј. Drake) из Зимпериума.

Џејмс Лајн (James Lyne) из компаније Софос (Sophos) рекао је како грешка погађа Андроид 2.2 и новије верзије.

– На неким уређајима хакери могу приступити било каквом садржају који имате на свом уређају, приступити апликацијама или чак укључити камеру – додаје он.

Милиони уређаја широм света су тренутно незаштићени јер корисници треба да ажурирају софтвер, а многи то ручно одбијају да ураде.

Гугл је саопштио како компанија признаје пропуст, али тврде да су за Андроид развили начине којима хакерима ограничавају приступ апликацијама или неким функцијама телефона и да је проблем под контролом.

Из компаније Зимпериум нису објавили све информације које би хакерима омогућиле експлоатацију овог пропуста, али то ће учинити на конференцији ‘Блек Хeт’ (Black Hat) која се одржава 5. августа, до када ће Гугл пронаћи начин за уклањање ‘баг’-а.

Извор: Јutarnji.hr

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS