18. 07. 2024.

 

У иностранству и најмања озледа може да кошта неколико стотина евра, а озбиљније повреде попут прелома и више хиљада евра.

Пре него што кренете на пут у иностранство, обезбедите полису путног осигурања за себе и чланове своје породице. Цена ове услуге је од 2.500 до 3.500 динара у зависности од осигуравајуће куће које све чешће уз ову полису нуде гратис и осигурање куће у време вашег одмора. Полиса осигурања није законска обавеза и без ње се у сваку земљу може ући, али је паметније понети је јер ће се са њом избећи велики трошкови уколико у иностранству будете имали потребе за лекарским услугама. Она у просеку кошта око евро по дану у европским земљама, а многе осигуравајуће куће дају попусте на породичне, односно групне полисе. Потрошач је истраживао шта би све требало имати на уму пре него се крене на одмор.

Уколико негде на путу грађани имају било какав здравствени проблем рачун код приватног лекара може да износи и неколико стотина евра, а за преломе или озбиљније повреде – и неколико хиљада евра. Уколико је неопходан хитан повратак у земљу, а не могу да возе, трошкови су вишеструко већи. Са осигурањем покривени су сви евентуални трошкови медицинске помоћи и неге у случају болести, незгоде, па чак и репатријације уколико дође до несрећног случаја. Врло често је у пакет путног осигурања укључена и правна помоћ и туристичка асистенција.

– За свега десетак евра добијате могућност да, уколико дође до незгоде или несрећног случаја, осигуравајућа кућа покрије трошкове лечења и помоћи у вредности до неколико десетина хиљада евра (у зависности од земље у коју се путује и пакета који купите, покрића су од 5.000 па чак до 40.000 евра). Многе туристичке агенције уз аранжмане продају и полисе путног осигурања, али мало ко објасни путницима шта је полисом покривено и како се она користи. Зато је потребно детаљно прочитати услове осигурања који се налазе уз полису, саветују на сајту sveoosiguranju.com.

Полиса важи од тренутка кад се пређе граница, и покрива све оне случајеве који се могу догодити неочекивано и који нису хронични. Трошкови лечења за познате болести обично нису покривени, као ни незгоде које се направе под дејством алкохола или дроге. Ако дође до незгоде приликом вожње мотоцикла, покривене су интервенције само уколико је повређени носио кацигу.

А како се користи полиса путног осигурања?

Осигуравајуће куће у Србији углавном су укључене у неки од међународних система за асистенцију, преко којих се пружа могућност медицинске помоћи у огромној мрежи здравствених установа широм света. Уколико дође до незгоде или здравственог проблема, неопходно је позвати асистентску кућу – број пише на полиси, доступан је 24 сата, а оператер говори матерњи језик оног који позива. Особа са друге стране линије рећи ће која је најближа здравствена установа у коју може да се јави и даће детаљне инструкције како се стиже до тамо, а ако је потребно – послаће чак екипу или санитет.

– Ако одете самоиницијативно у прву амбуланту на коју наиђете, може се десити да она није у систему ваше осигуравајуће куће, па вам трошкови неће бити покривени. Оператеру треба да кажете и број своје полисе, како би вам дао даље инструкције око регулисања трошкова. У неким кућама трошкови до одређеног износа (реда величине око 100 евра) морају се платити „из свог џепа”, затим их осигуравајућа кућа рефундира, а све преко тог износа покрива директно осигуравајућа кућа медицинској установи – распитајте се унапред о детаљима, саветују на овом сајту који се бави осигурањем.

Пре него што се крене на пут, требало би записати у свој телефон или запамтити – број асистентске куће и број своје полисе. Чак и ако нисте понели полису, или сте је изгубили, ово ће бити довољно да ваш проблем буде решен, а трошкови покривени. Неопходно је да сачувате све рачуне и комплетну лекарску документацију и да је доставите осигуравајућој кући кад се вратите.

Ако путујете аутомобилом


Ако путујете аутомобилом, неопходно је да имате „доказ” да је ваше возило осигурано јер је то услов да пређете границу. Реч је о осигурању од аутоодговорности – уколико ви направите незгоду, ваша осигуравајућа кућа ће оштећеном возилу платити одштету, а уколико друго возило оштети вас, његова осигуравајућа кућа ће вама надокнадити штету.

Ако путујете у земље ЕУ, Швајцарску, Норвешку, Исланд, Андору а однедавно и у Црну Гору, довољно је да имате важећу регистрациону налепницу, која се добија приликом регистрације возила, и не морате додатно да купујете зелену карту. Удружење осигуравача са црногорским Националним бироом има билатерални, а са осталим земљама мултилатерални споразум, по којем су налепница и регистарска таблица доказ да аутомобили из Србије имају осигурање од аутоодговорности.

За улазак у земље које су ван тог мултилатералног споразума – Македонију, БиХ, Русију, Белорусију, Украјину, Молдавију, Турску, Израел, Иран, Албанију, Тунис и Мароко – неопходно је купити зелену карту која је потврда да је возило осигурано. Другим речима, то је доказ да ће сва штета, материјална или нематеријална, коју возач евентуално причини трећим лицима у саобраћајном удесу у иностранству, бити надокнађена.

Ако сте заборавили да купите зелени картон (кренули сте ноћу и на границу стигли пре него што су се отвориле пословнице осигуравајућих кућа у последњем граду кроз који сте прошли), овај документ можете купити и на граници, али је тада цена нешто већа.

Најзад, ако желите да унапред обезбедите покриће трошкова за свој аутомобил чак и ако сами проузрокујете штету, набавите му полису каско осигурања коју у неким осигуравајућим кућама можете да купите и само за период док сте на путовању а не за читаву годину.

Кад возач побегне

Ако вас задеси незгода у саобраћају, а возач који је удес изазвао – побегне пре него што стигнете да му забележите регистарски број, осигурање ипак може да се наплати, па чак и кад грађани немају полису каско осигурања. Тада се за одштету треба обратити Гарантном фонду, који се налази при Удружењу осигуравача Србије. Одштета се у овом случају може наплатити само за нематеријалну штету односно штету због смрти, повреде тела или нарушавања здравља. Право на одштету имају и возач и путници у возилу, а исто важи и ако непознато возило удари пешака, бициклисту, мотоциклисту…

Штета на возилу које направи друго непознато возило – не може се наплатити, изузев ако имате сопствено каско осигурање. Ово практично значи да, ако се ујутру пробудите и угледате кроз прозор свој аутомобил који је неко преко ноћи оштетио, једини избор да штету надокнадите јесте каско осигурање.

Штета од неосигураног возила


Аутоосигурање или осигурање од аутоодговорности је осигурање трећег лица од штете коју му направи власник осигураног возила. Сви који осигурају своје возило приликом регистрације, обезбеђују да се плати одштета трећем лицу којем евентуално нанесу штету. Има и оних који би радије „да уштеде” па не региструју и не осигуравају своје возило, али се ипак усуђују да га возе уз ризик да изазову незгоду. У том случају се грађани могу обратити за одштету Гарантном фонду. Исплаћује им се одштета и за материјалну и за нематеријалну штету, односно и за штету на возилу и за повреде. Уколико се догоди да удес изазове возило које је осигурано у осигуравајућој кући која је у стечају, оштећени се такође може обратити Гарантном фонду – самим тим што плаћа полису осигурања аутоодговорности, део тог новца одлази управо у Гарантни фонд из кога се исплаћују овакве штете.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS