18. 07. 2024.

 

Заплењено више од четири тоне меса и месних производа у илегалним кланицама у Црепаји и Панчеву. Кривичне пријаве против Јована Дабића и Данијела Ђерфија, чија је радња „Нада Пан”.

ВЕТЕРИНАРСКИ инспектори и полиција запленили су у среду више од четири тоне меса и производа од меса у илегалним кланицама у Црепаји и Панчеву. Власници ових месара на „црно” имали су и своје радње на зеленој пијаци у Панчеву, па се сумња да је део меса и произовда од меса из овог „асортимана” завршило управо у тим витринама. Надлежни утврђују и порекло меса и проверавају дојаве да је стигло из Бразила и Аргентине, преко Косова до Панчева.

Како смо сазнали, реч је о Јовану Дабићу из Панчева, власнику месаре „Дабић мит” и Данијелу Ђерфију из Црепаје, чија је радња „Нада Пан”. Против њих, највероватније ће бити покренут кривичан поступак пред надлежним судом.

– Све је рађено на основу анонимне пријаве од пре неколико недеља – објашњава Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа. – Неколико дана смо пратили дешавања око објеката. Онај у Панчеву био је прилично запуштен, јер је ту некад била кланица и месара „Шунка”. Иако је деловало да нема ништа, када смо провирили видели смо да се налази хладњача чија је регистрација важећа. Када смо преконтролисали објекат на пијаци, који је у њиховом власништву, утврдили смо да постоји одређена количина месних прерађевина.

Како објашњава Тасић, власник радње „Дабић мит” није хтео да отвори врата свог објекта на Јабучком путу бб, док није стигао налог из суда.

– Такав несносан смрад и призор као у хорор филму још нисмо видели – каже Тасић. – Постоји део где су бацали кожу, изнутрице и рогове. У том смраду пронашли смо и идентичну робу која се налази у радњи на пијаци. Власник је рекао да му то служи за храњење паса, иако је ту било између 300 и 500 килограма меса. Инспектори ће утврдити да ли су животиње ту и клане или је месо из увоза. Сумња се да је стигло са Косова, а да је пореклом из Бразила и Аргентине.

Начелник Тасић објашњава да је друга илегална кланица пронађена у Црепаји, а да њен власник Данијел Ђерфи такође има радњу на зеленој пијаци – „Нада Пан”.

– Утврдили смо да су декларације сумњиве, јер су у папирима имале печат „Неопланте”, а на производу печат месаре у Мајданпеку – објашњава Тасић. – У објекту у Црепаји пронашли смо више од три тоне меса. Утврђено је да су полутке купљене у „Неопланти”, а онда су сечене и од тога прављене прерађевине. Како није имао регистровану радњу за прераду, стављао је печате фирме из Мајданпека. Све ове производе продавао је на зеленој пијаци, у својој радњи.

Како кажу у Министарству пољопривреде, сва заплењена количина меса и производа од меса биће нешкодљиво уништена.

Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS