18. 07. 2024.

Одмах да вам откријем моје сазнање – Ми појма немамо какву кафу пијемо! Знате ли ви? Колико вас је приликом куповине кафе погледало декларацију? Ај признајте! Нико! Од једном сам сконтао да када купујем кафу стално виђам неке нове произвођаче са доста јефтинијим ценама од других. Конкуренција је ту, имамо избор, али да ли је сваки избор добар? Заправо они који производе ове кафе су свесни чињенице и економског стања у земљи, куповне моћи нас самих, па су искористили нашу наивност и лепо зарађују. Међутим истина је и нешто друго.

Ових дана сам био у Суботици, граду за који ме вежу сјајни моменти, град у ком имам доста другара. Волим Суботицу, све ми је некако пооотаман (онако лалински речено). Излазећи са једног састанка, одлучили смо да прошетамо градом, као и увек. Куриозитет Суботице је што шетачи увек ходају једном страном улице, и кажу мештани, то је ваљда неписано правило града. Чак су и локали скупљи на тој страни. Заиста ми је то увек занимљиво. У једном тренутку, из неке оближње радње, тако јако је замирисала кафа, да смо сви онако као последњи зависници овог напитка, удахнули до последњег атома снаге. Знате оно када уживате у мирису, па вам се инстант роди жеља за кафом? Е баш то! Сви смо у глас рекли: Јаооо кафааа!!! Окренуо сам се да видим одакле допире тај мирис… била је то радња за кафу. Међутим, на излогу је стајао натпис – 100% кафа. У првих мах сам превидео то, очаран оним осећајем који још њушкам, а када смо одмакли, та слика ми се вратила у главу. Помислио сам: Како мислите 100% кафа? Шта то значи? Чему та порука? Брате, како 100% кафа??? Кафа је кафа, зар се и она почела исказивати у процентима? Инспектор Клузо је прорадио у мени, и одлучио сам да сазнам нешто више о томе.

Гуглајући о кафи, налетео сам на мноооге текстове, али и на текстове од мених драгих људи које пратим. На моје запрепашћење, сазнао сам нешто о чему нисам имао представу. А то је да постоје Сурогати кафе!!! Шта је сад ово, помислих…

Сурогат кафа или оригинал фалсификата

Одмах да вам откријем моје сазнање – Ми појма немамо какву кафу пијемо! Знате ли ви? Колико вас је приликом куповине кафе погледало декларацију? Ај признајте! Нико! Од једном сам сконтао да када купујем кафу стално виђам неке нове произвођаче са доста јефтинијим ценама од других. Конкуренција је ту, имамо избор, али да ли је сваки избор добар? Заправо они који производе ове кафе су свесни чињенице и економског стања у земљи, куповне моћи нас самих, па су искористили нашу наивност и лепо зарађују. Међутим истина је и нешто друго.

Шта је идеја нових произвођача? Они заправо веома свесно један део кафе замене додацима, односно сурогатима, то им испадне јефтиније за производњу, а самим тим и цена крајњег производа је мања, а квалитет је драстично лошији од кафе до кафе. Били су веома досетљиви, па су за сурогате узели житарице и то разних врста. Тако, ако мислите да пијете кафу, мало промуљајте по устима јер је веома извесно да ћете осетити укус наут-а, жир-а богте ЖИРА, прженог јечма, рогача, корена шећерне репе, легуминозе (грашак, пасуљ,наут), ража, жита или можда смокве, итд. Да ли је реално?

Сурогати кафе употребљавају се као замена или додатак правој кафи. Самлевени пржени делови сурогата дају напитак сличан кафи, али без физиолошког дејства и праве ароме кафе, јер не садрже кофеин и етерично кафино уље.

Али да не буде забуне технолози кажу следеће: „Цикорија јесте некада била замена за кафу… тачније није било мешања са кафом већ је продавана као 100% цикорија и 100% замена за кафу. Данас је цикорија јако цењена биљка због високог садржаја инулина (група олигофруктосахарида… нема везе са скробом) који има пребиотско дејство и као таква спада у функционалну храну.”

Додавање сурогата кафи према правилнику о квалитету производа од кафе, сурогата од кафе и сродних производа јесте дозвољена радња, али срж проблема лежи у томе што велика већина ових произвођача не поштује одредбе правилника о декларисању, те тако у називима производа или на предњој страни амбалаже комуницира да је у питању чиста кафа, што није случај. Неки од њих, ретки, назначе да производ садржи сурогат, али опет не на предњој страни и углавном прикривено негде на амбалажи у малом фонту.

Знате ли сада шта пијете? Знате ли да су нас довели у заблуду, и то веома свесно.

Чисто информативно, друга група додатака у кафи јесу различите врсте арома или екстраката биљака које служе добијању другачије ароме производа. Па сјајни су, ево једино могу да им одам почаст на свестраности у залуђивању људи.

И сами знамо да постоји неколико врста кафе и да се она може припремитина разлчите начине. Па тако сви знамо за турску кафу (коју само ми тако зовемо, а недавно у Истанбулу смо наручивали турску – у сред Турске, па су нас чудно гледали, јер ем је немају, ем не знају шта је, ем је то њима само кафа, без турска. Мислим логично), затим филтер кафу, еспресо, инстант кафа итд. Кафа се употребљава и као додатак за белу кафу, пудинге, кремове, торте, преливе, сладоледе, мућена слатка, ликере и ледене кафе.

Сирова кафа садржи: кофеин 1-2%, танин 3-5%, шећер 8-11,5%,беланчевине 10-15%, уље 10-15%, целулозу 30-40%, воду 10-12%, безазотне материје 9-15% и минералне материје 4-5,3%.

Али хајде да и мало кажем и лепих вести. Прва кафана у Европи отворена је 1522. године (уз помоћ дигитрона – тачно пре 493 године!) и то на мом Дорћолу! Ево баш сам срећан, волим Дорћол. Тада се искључиво служила кафа, па су се временом изнедрили данашњи кафићи, кафане итд. Е сада, где се тачно налазила прва кафана нисмо сигурни, али је сигурно да се налазила у близини тврђаве и да су је посећивали само увиђајни припадници те заједнице, али женама приступ није био дозвољен. Претпостављам јер су мушкарци бољи кувари генерално. Шалим се. Сада када размислим и погледам нашу историју и докле смо стигли данас са овим ткзв. Кафама (читај Сурогат лажњак) мало ми остане горак укус у устима…
Ето надам се да сам овим текстом макар мало отворио нека питања, отворио очи свим љубитељима кафе, и подстакао вас да ипак прочитате декларацију на паковању кафе, а обратно произвођачи би морали да имају назначено на предњој страни паковања и у декларацији да садрже сурогате!!! Мислим да ми је сада кристално јасно зашто је натпис био – 100% кафа!

Додатак

И ви сами можете проверити да ли кафа коју пијете има додатке. Ево како.

Искоришћења је такозвана јодна реакција , тј хемијски познат податак да јод и скроб дају комплекс изразито модре боје.

Наиме, уколико у производу од кафе постоји присутан сугорат који садржи скроб (као сто је јечам нпр.) кафа припремљена на начин који је описан у тексту даће модро обојење, док ће она која нема сурогат додатке остати светло браон боје).

Потребно:

  1. Кафа
  2. Џезва
  3. Шоља
  4. Чаша
  5. Кашичица за мешање
  6. Сирће
  7. Вода
  8. Повидон јод

Припрема:

  1. Закувати кафу
  2. Сипати у шољу и склонити пену
  3. Оставити да се охлади талог слегне
  4. Узети 3 супене кашике кафе и сипати у чашу са 150-200 мл  хладне водом (најбоље флаширана…сем Пролом због високе Пх вредности). Промешати.
  5. Додати 4 кафене кашичице сирћета, промешати
  6. Додати повидон јод у  млазу из оригиналне бочице уз мешање

Уколико је сурогат присутан добијени раствор у чаши ће помодрети. Уколико вам се модра боја губи након мешања  додајте још повидон јода и створиће се поново и можда поново изгубити, што све зависи од количине додатог сурогата ( тј скроба из истог). Важно је да уколико сурогата нема колико год да додате повидон јода, раствор ће остати браон боје.

Извор: DonMarkoC

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS