17. 07. 2024.

 

Јаког сунца се треба чувати, а то се посебно односи на децу. Решење је крема са добрим заштитним фактором, али нека истраживања показују да ни креме нису сасвим безазлене. Због тога при избору треба бити опрезан.

Три зелена смајлића значе да крема за сунчање, не само да штити од сунца, већ и не штети здрављу. На листи норвешког Удружења потрошача тек 11 од 35 производа за сунчање има одличну оцену. У Србији таквих анализа нема.

Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача Србије објашњава да се, као најчешћи разлог за такву ситуацију, наводи недостатак финансијских средстава.

„Те анализе нису толико скупе да не можемо да их обезбедимо. Просечна анализа не би требало да буде скупља од 7.000 до 8.000 хиљада динара”, каже Богосављевић.

Од 24 тестиране креме за децу чак девет има бар по једно упозорење – да нису прошле тест на алергене или да су на Европској листи супстанци које лоше утичу на хормоне. У некима од њих налазе се и нано супстанце, чије последице још нису познате.

„Морате имати на уму да, што су деца млађа, то све што се наноси на њихову кожу лакше и продире кроз њу. Зато, ако постоје било каква питања о овим кремама, морамо да их истражујемо”, сматра професор на Универзитетима у Вашингтону и Базелу Џон Ванденекер.

Посебан изазов је што креме за сунчање нису тестиране на деци.

Председник Института за истраживање у Дечијој болници и професор педијатрије на Универзитету Арканзас Грег Крнс наводи да нема поузданих студија о том проблему.

„Треба укључити здрав разум. За децу је пожељно користити мању концентрацију тих крема и мазати их у неким разумним размацима”, каже Крнс.

Док се чека анализа која је крема у потпуности безбедна за сунчање, педијатри саветују опрез при избору.

Препоручују коришћење само оних које не садрже хемијске УВ филтере или коришћење минерални заштитни фактор од зрачења.

„Те креме су тако направљене да не продиру дубоко у кожу и не апсорбују се у крвоток – само одбијају УВ зраке и нису штетне за децу”, тврди начелница педијатрије Дома здравља „Савски венац” Снежана Томић.

Куповину препарата за сунчање треба обављати у апотекама. Цена не гарантује увек и квалитет, па обавезно проверите шта пише на декларацији. Све што садржи алкохол, парабен или парафин треба избегавати, јер су деца неретко алергична на њих.

Ретко ко слуша упозорење делу коже и сачекати 24 са педијатра и дерматолога – заштитни фактор је обавезно тестирати на маломта пре наношења на целу површину коже.

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS