17. 07. 2024.

Ни сами продавачи производа нису сигурни шта ће стићи у затвореној кутији.

Са тржишта Босне и Херцеговине повучено је више од 7000  производа који представљају озбиљан ризик за здравље и сигурност потрошача у тој земљи.

 

Тротинет, бицикл, лутке, роботи, пластични аутомобили. Лејла, мајка двоје дјеце, каже да се без тога не може.Од тога су готово 40 посто производи за дјецу. Колико су уистину опасни и како родитељи могу бити сигурни приликом куповине?

Граничне контроле

Опет, каже, кад год њена ђеца добију нову играчку, никад није сигурна колико је тај производ сигуран.

„Нарочито имам страх од производа као што су бицикле, тротинети, и ту настојим да купим нешто што је можда и скупље, али у нади да је сигурно и квалитено.”, истиче Лејла.

А да ли је нешто сигурно и квалитетно, води рачуна Агенција за наџор над тржиштем БиХ. У агенцији кажу да су брисањем граница између држава олабавиле граничне контроле и производи лакше улазе у земљу, а онда је све на инспекцијама које имају редовне планиране инспекције, али реагују и по пријави.

„Врши се контрола да ли се такви производи заиста налазе на тржишту, и уколико се путем испитивања утврди да су опасни, повлаче се са тржишта и уништавају. Плански се контролишу највећи субјекти који се баве увозом и продајом производа и на тај начин се трудимо да покријемо што већи могући број пословних субјеката”, тврди Мићо Дрљо из Агенције за наџор над тржиштем БиХ.

Како не постоји 100 постотна сигурност, родитељима се савјетује да сами провјере исправност производа који купују.

Осим читања декларације, препоручљиво је извршити и визуелну провјеру. Напримјер код бицикала, дијелови на које се стављају руке не би смјело да имају оштре предмете, тамо гђе се стављају ноге не би требало да има било каква копча за стопала, и за сваки бицикл обавезне су исправне кочнице.

Ни сами продавачи нису сигурни шта ће стићи у затвореној кутији. Кажу, ризик се смањује тиме што набављају производ са европског тржишта које има више стандарде него напримјер производи са кинеског тржишта.

Здравље дјеце

Али, уколико и дође до пропуста, у обавези су да обавијесте Агенцију за наџор над тржиштем.

„Уколико би се десило да добијемо производ који није у складу са стандардима БиХ, одмах повлачимо са тржишта а уколико је било продаје, обавијестимо купце путем њеб странице и ФБ стране и тражимо од купаца да нам то врате, уколико је то могуће”, закључила је Ениса Сеитариа из Бабy Центра.

Само у другој половини 2014. са тржишта БиХ повучено је више од 57 хиљада несигурних производа опште употребе.

Сви ови производи представљали су опасност по здравље ђеце, док су неки чак опасни по живот јер могу проузроковати дављање или утапање.

Одређеним корекцијама нека су враћена на тржиште, док их је око 400 потпуно уништено.

Извор: Al Jazeera

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS