17. 07. 2024.

 

Америчко министарство пољопривреде уводи прву потврду за означавање прехрамбених произода који су без генетски модификованих организама (ГМО).

Овај потез одвија се истовремено док неке групе потрошача у САД траже обавезно означавање ГМО на производима који су произведени уз такву технологију. Добијање сертификата од Министарства било би добровољно и компаније ће морати да га плате.

Производи, уколико добију владино одобрење, моћи ће да носе етикету Проверено од УСДА (америчког министарства пољопривреде) уз потврду да не садрже ГМО.

Министар пољопривреде Том Вилсак је у писму запосленима 1. маја објаснио да се ови сертификати издају на захтев једне водеће глобалне компаније, чије име није навео. Тренутно не постоје државне етикете које потврђују да је нека храна произведена без ГМО. Многе компаније користе приватну етикету коју издаје једна фирма названа "Нон-ГМО Пројецт".

Вилсак је рекао да ће министарство издавати сертификате да потврди тачност тврдњи компанија на паковањима хране као што су "хумани узгој" или "без икаквих антибиотика". Компаније ће платћати службама министарства да провере те тврдње, и ако се потврде као тачне, могу да продају са етикетом Министарства пољопривреде.

Прехрамбена индустрија противи се увођењу закона за обавезно обележавање постојања ГМО у храни, наводећи да је то обмањујуће јер је ГМО безбедан.

Америчка држава Вермонт прва је држава у САД која је увела обавезно означавање ГМО 2014. године и закон ће ступити на снагу идуће године ако преживи противљење прехрамбене индустрије. Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) навела је да је храна са ГМО која је сада на тржишту безбедна. Групе потрошача које се залажу за обележавање кажу да купци имају права да знају шта је у њиховој храни, сматрајући да се не зна довољно о ефектима те технологије.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS