17. 07. 2024.

 

Лекови који се могу добити само на рецепт без проблема се, на дивље, продају на пијацама широм Србије, а да то нико не контролише.

– Немој да се плашиш. Није истекао рок. Ми то нађемо па продајемо, слободно узми. Пошто није цео, даћу ти га за 30 динара – рекла је жена која је прострла картон поред Бајлонијеве пијаце у Београду и која продаје све: од половних ципела, па до лекова које је извукла из контејнера. Нама је понудила „персен“, лек против алергије, а како каже, колико год да нађе она прода, некада се деси и до пет полупуних кутија.

Ово није усамљен случај, а на Твитеру један корисник је поставио слику, такође с платоа код Бајлонијеве пијаце, на којој се види преко сто кутија најразличитијих лекова, који се продају по цени од 100 до 200 динара.

– Ово је опасна појава. Грађани би морали да знају да се у лековима налазе хемијске супстанце које могу имати токсично дејство уколико истекне рок трајања. То може оставити трајне здравствене последице – каже докторка Невенка Димитријевић, која упозорава да продавци овакве робе не сносе никакву одговорност.

Овакви лекови се набављају углавном у Босни и Херцеговини, Македонији и Мађарској, али је и много медикамената које препродавци половне робе извуку из контејнера те су они посебно опасни. На Млечној пијаци у Суботици, до пре неколико година код продаваца робе из Мађарске могао је да се купи „трентал“.

– Неколико пута сам од пијачних продаваца који из Сегедина доносе намирнице и средства за хигијену купила оцу лек за циркулацију зато што је паковање било дупло веће, а цена знатно нижа него у нашим апотекама – каже Б.К. из Суботице.

У Нишу се лекови могу купити само викендом на ауто и бувљој пијаци.

Инспекције пребацују одговорност са себе

Покушавали смо да уђемо у траг институцији која може да стане на пут илегалним трговцима лекова који годинама несметано продају медикаменте који се у апотекама могу купити само уз рецепт. У Министарству здравља су навели да они немају никакве везе с тим лековима, али да апелују на грађане да их не купују. У београдској комуналној полицији за „Блиц“ кажу да они могу да напишу пријаву због илегалне продаје, али да лекови спадају у ингеренцију здравствене инспекције. Покушали смо то да проверимо и у градској тржишној инспекцији, где су нам навели да сваки вид илегалне продаје јесте њихова ингеренција, али да овај случај „мало више“ спада под рејон градске здравствене инспекције. Међутим, они се нису јављали на телефон.

Дијагноза

Уколико дође до тегоба због лека којем је истекао рок, лекари у Хитној помоћи их тешко могу повезати са уношењем лека који није исправан.

Ризично

Лекари упозоравају да се у паковању може наћи и лек који не одговара називу с кутије, а који код пацијента може да изазове озбиљне контраиндикације.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS