17. 07. 2024.

 

Закон о безбедности хране од 2009. године прописује да је сваки субјекат који се бави производњом и стављањем у промет хране у обавези да спроводи добру хигијенску праксу, те да примењује „Хасап” стандард, који отклања ризике по питању исправности и квалитета намирница. О чему још треба водити рачуна приликом куповине хране.

Различити микроорганизми, вируси, хемијске и физичке опасности кроз које пролазе прехрамбени производи током припреме, транспорта, складиштења и продаје, могу угрозити здравствену исправност намирница, па тако и здравље крајњег потрошача. Продавци су у обавези да намирницама рукују по утврђеним прописима, а на самом потрошачу је одговорност у смислу одабира врсте и количине хране.

Декларација је лична карта сваког производа и на њен садржај треба обратити пажњу”, кажу у Националној организацији потрошача Србије.

„Трговци, односно произвођачи су у обавези да сваки свој производ декларишу и не сакривају битна својства, то значи за нас као потрошаче, колико има масти, угљених хидрата, колико има соли у том производу и оно што је обавезно, то је да видљиво означе, не болдовано него другом бојом, алергене , присуство алергена”, вели Горан Паповић, председник НОПС.

По новом правилнику, декларације морају имати одређени фонт- 0,9, што ће их учинити читкијим, па у жељи да се информишемо о својству производа, у продавницама нећемо морати проверавати и вид.

„Када производ има нутритивну декларацију онда потрошач може да се определи у погледу енергетске вредности, хранљивог састава или садржаја витамина и минерала, о избору неке намирнице, или пак о дискриминацији неке за коју сматра да у складу са његовим здравственим стањем може да буде проблематична”, објашњава Милка Поповић из Института за јавно здравље Војводине.

Храна на пијацама својим изгледом и мирисом најбоље говори о својој исправности, зато треба бирати неоштећено, свеже воће и поврће које треба добро опрати текућом водом. У сусрет вишим дневним температурама, не заборавите да и најздравија храна, чувана у лошим условима, може постати узрок здравствених тегоба.

Извор: РТВ

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS