17. 07. 2024.

 

У трговинама великих прерађивача имате фрижидере и са прерађевинама и са свежим месом. И шта је ту свеже, шта је прерађено, шта је одмрзнуто, а шта „свеже” одмрзнуто?

Зашто је на киоску у коме се продаје месо са роштиља истакнуто – „пљескавице од правог меса”, запитали су се многи који су ових дана приметили ову рекламу у центру Београда. Изгледа да решење загонетке имају месари, а чини се да ни држава није баш неупућена. Јер како другачије схватити најновије мере пооштравања увоза и употребе замрзнутог меса и још нелогичније „претње” како се замрзнуто месо више неће моћи продавати као свеже, ако то ионако важећи прописи забрањују. И како се такве тврдње могу правдати заштитом потрошача, ако постоји и најмања сумња да је макар и један једини купац у овој земљи купио „свежу” шницлу која је претходно ко зна колико пута била замрзнута? И ко тако нешто сме или има право да прећути?

Више пута је редакција „Политике” писала о увозу замрзнутог меса и чињеници да количине које стижу на наше тржиште из године у годину расту. Најпре се то правдало наводним роковима трајања који су код нас дужи него у ЕУ, па онда повећаним потребама прерађивачке индустрије, јер је употреба замрзнутог меса у ове сврхе дозвољена, али никада нисмо добили одговор да ли је неко ипак ухваћен у преступу, јер је одмрзнуто месо продавао као свеже. И како да уопште после оваквих сумњи потрошач буде сигуран шта купује.

У трговинама великих прерађивача имате фрижидере и са прерађевинама и са свежим месом. И шта је ту свеже, шта је прерађено, шта је одмрзнуто, а шта „свеже” одмрзнуто? Надлежни саветују да пре куповине потрошачи обавезно читају декларације, што је, иначе, посебно ефикасна мера у земљи у којој, према последњим истраживањима, готово 70 одсто грађана Србије уопште не чита декларације. Многи се, наравно, руководе искључиво ценом. Нижом, а управо такве стоје на роби која је због нечега јефтинија. Можда су и месари тога свесни, па се у земљи која је некада била позната по добром роштиљу и печењу сада продаје и месо печено на роштиљу које није од правог меса. Па нека је и са додатком соје, а не са бајатим месом, опет није по рецепту на који смо навикли.

Потрошачима по свим законима који их штите припада мало више од статистике и савета како да се штите. За почетак, требало би да буду заштићени – толико да макар буду сигурни да оно што купују јесте то што им трговац нуди.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS