17. 07. 2024.

 

Од данас важи нови Правилник о декларисању производа. То значи да би потрошачи требало да буду боље информисани о томе шта купују, одакле је намирница стигла и да ли је опасна по здравље. Циљ је подићи ниво заштите потрошача и пружити му истините и јасне информације, каже за РТС Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.

Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се у маркетима у Србији и даље могу наћи производи са старим декларацијама, уколико су упаковани пре ступања на снагу новог Правилника о декларисању производа.

"Дата је могућност да амбалажа направљена пре ступања на снагу нових правила може да се користи у наредних 18 месеци, тако да ти производи могу да се стављају у промет до краја рока трајања", рекао је Ракетић.

Ипак, додаје, у нашим тржишним ланцима налази се огроман број производа који су усклађени са новим правилима.

"Новине се огледају у прецизном дефинисању одговорности онога ко је ставља у промет, како за упаковану робу, где је одговоран произвођач, тако и за неупаковану храну где је одговоран онај који је продаје", рекао је Ракетић.

Подаци на декларацији ће сада бити видљивији и читљивији, што је дефинисано величином фонта.

"Минималан фонт може бити 1,2 милиметра, а изузетак су веома мале амбалаже где фонт не може бити мањи од 0,9", истакао је Ракетић.

Као још једну предност новог Правилника о декларисању, навео је и обавезу да се на декларацији наведу састојци који изазивају алергију, односно интолеранцију на храну.

"Суштина и основни циљ је да се подигне ниво заштите потрошача и да он добије истините, никако збуњујуће информације", нагласио је Ракетић.

Додао је да ће и угоститељски објекти морати својим гостима да предоче уколико поруџбина садржи неке састојке који могу изазвати алергију.

Правилник је донет на основу закона о безбедности хране, којим су дефинисане казнене одредбе и надлежности. Свако ко крши та правила биће санкционисан на начин на који је то предвиђено, каже Ракетић.

Додаје да, осим званичне контроле, важну улогу у праћењу поштовања нових правила има и организација за заштиту потрошача која инспекцији може да пријави неправилности.

Ракетић каже и да се нови правилник поклапа са оним који важи и у земљама ЕУ, као и да предстоји дефинисање правила продаје хране на даљину, путем интернета.

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS