17. 07. 2024.

 

Да ли намирнице садрже алергене, одакле долази месо и месне прерађевине и налази ли се у производу састојци штетни по здравље требало би да знамо од априла, када на снагу ступа правилник о декларисању производа.

Осим тога, потрошачи више неће морати да у набавку иду са лупом, јер ће комплетан састав производа, који су произвођачи покушавали да сакрију ситним и замрљаним фонтом, сада морати да буде читко одштампан.

– Тада ће на производима који могу да изазову било какву алергијску реакцију или интолеранцију, алергени бити наглашени другачијим фонтом, стилом или бојом позадине, тако да се јасно разликују од осталих састојака са списка. Нови правилник, такође, предвиђа и велики број упозорења на производима који садрже кофеин, вештачке заслађиваче, биљне стероле и сличне сатојке који могу да буду лоши за организам – објашњава за “24 сата“ др Даница Зарић, из ИХИС Нутриционизма.

Осим на декларацијама упаковане хране, алергени ће морати да буду истакнути и у ресторанима и осталим угоститељским објектима. Такође, назив хране мораће да садржи податке о физичком стању хране, да ли је димљена, концентрована, прашкаста, или замрзнута. На сировом месу и месним прерађевинама мораће да буде истакнуто из које земље је увезено, што је важна информација имајући на уму све већи легални и нелегални увоз замрзнутог меса пред истеком рока трајања које се нуди као домаће.

Ако инспекције наставе да раде како раде, ако нема ко да контролише произвођаче и трговце, ниједан нови правилник нам не значи апсолутно ништа – каже Вера Вида, председница Центра за заштиту потрошача.

Ипак, највећи проблем, који ни овај правилник није решио, су здравствене изјаве на производима, које купце доводе у заблуду да одређене намирнице лече, побољшавају варење, помажу раст косе, убрзавају метаболизам, отклањају тегобе упала. Радна група у оквиру Министарства здравља донела је правилник којим се ова област уређује, али, како незванично сазнајемо у овом министарству, његову примену одлаже недостатак новца и људи.

Извор: 24 сата

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS