17. 07. 2024.

 

Потрошачи се у целој Србији суочавају са сличним проблемима, док на југу пљуште приговори на рачун комуналних услуга, у Војводини на квалитет мобилних телефона, у Београду се најчешће жале на лошу обућу.

После шест месеци, колико је нови закон у примени, заштита потрошача је све ближа стандардима и пракси ЕУ. Задовољни смо досадашњим резултатима, а посебно податком да је министарство у овом периоду покренуло три поступка заштите колективних интереса потрошача, што је охрабрујуће будући да је такав вид заштите интереса грађана први пут прописан код нас управо овим законом.

Иначе, у оквиру аналитичког прегледа законодавства за преговарачко поглавље 28, које обухвата заштиту потрошача и заштиту здравља, представници Европске комисије оценили су да постоји висок степен усаглашености нашег законодавства са правним поретком ЕУ у овој области и надамо се да ће то потврдити и званични извештај који ускоро очекујемо, каже за „Политику” Весна Новаковић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација из Сектора за заштиту потрошача.

Шта су данас највећи потрошачки проблеми и како их превазићи?

Највећи проблеми тичу се квалитета роба и услуга. То би се могло решити уз већу информисаност грађана кроз активности удружења, као и повећану контролу надлежних институција на тржишту. Локална самоуправа, са једне стране, треба да помогне подизању капацитета удружења за заштиту потрошача, а, са друге стране, да активно спроводи политику заштите потрошача кроз рад јавних комуналних предузећа на својој територији. Значајну улогу и активно укључивање у овај процес очекујемо и од медија.

На шта се највише жале потрошачи и каква је ситуација у унутрашњости у односу на Београд?

Највише жалби има на квалитет обуће, и то 14,7 одсто приговора више у односу на укупан број у 2014. години, рачунара (9,85 одсто), мобилних телефона (9,8 процената) и беле технике (4,05 одсто). Када је реч о услугама, највише приговора има на телекомуникационе компаније, и то 10,3 одсто, и услуге од општег економског интереса – 9,8 одсто. Потрошачи у целој земљи суочавају се са сличним проблемима, с тим да поједини региони показују извесне специфичности. Тако се на територији јужне и источне Србије највећи број приговора односи на услуге од општег економског интереса (рачуни за електричну енергију и комуналне услуге), на територији Војводине највећи број приговора односи се на квалитет мобилних телефона, а на територији Београда се највише жале на квалитет обуће.

Да ли више користимо своја права и да ли је то начин да се мења нема­ран однос трговаца и пружалаца услуга према потрошачима?

Србија тежи таквом тржишту на коме је знање потрошача најбоља превентива за сваку евентуалну злоупотребу. Нови законодавни оквир са јачим потрошачким правима, као што су могућност решавања потрошачких спорова вансудским путем брже и уз минимум трошкова за потрошача, ослобађање од плаћања судске таксе за вредност потрошачког спора до 500.000 динара, колективна заштита интереса потрошача, као и активна улога потрошачких организација и поступање трговаца у складу са општим принципима етике и у духу добрих пословних обичаја, уз подршку средстава јавног информисања, свакако ће допринети стварању једног таквог стабилног и безбедног тржишта.

Како функционише закон и да ли би требало мењати нешто у складу са специфичностима нашег тржишта?

Примена закона у дужем периоду, као и начин на који ће се потрошачи и трговци прилагодити новом систему заштите потрошача, указаће на правац евентуалних промена. Наравно, циљ министарства као надлежног за област заштите потрошача јесте да обезбеди висок ниво заштите потрошача у Републици Србији и унапреди систем заштите потрошача, тако да је унапређење система континуиран процес.

Зашто су важни поступци заштите колективних интереса потрошача?

Ово је значајно јер се тиче великог броја потрошача којима су била повређена права од стране истог трговца. Дакле, једним поступком решавамо више проблема. Велики успех је постигнут и у већем броју решених потрошачких приговора на крају 2014. године, чак 16.697 у односу на претходну годину када је регистровано 13.695 жалби.

Извор: Политика

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS