Састојци добијени из дабрових аналних жлезда, катрана, људске косе, перја, буба и измета инсеката делови су великог броја намирница које свакодневно једемо.
Већину ових састојака никада нећете пронаћи на декларацијама, јер се крију иза назива “природне ароме“ или “природне боје“, а многи се третирају као део производног процеса па се као такви не сматрају састојком и не појављују на амбалажи.
Хемичари нам објашњавају да то одакле је изолована одређена супстанца ништа не значи, јер је супстанца супстанца, било да је изолована из неког цвета или из говеђих папака. Ипак, када чујемо да се у омиљеном сладоледу налази састојак извучен из аналних жлезда дабра, није нам свеједно.
Даброве аналне жлезде, Цастрореум
Љубитељи сладоледа од ваниле јели су, а да нису знали, састојке који се добијају из аналних жлезда дабра. Ова супстанца одобрена је као прехрамбени адитив који се користи као арома ваниле, па је допуштено да се обележава и као “природна арома”.
Људска коса, Л-цистерин
Л-цистерин настаје из људске косе или пачјих пера, а користи се за појачање укуса и за продужавање рока трајања. Налази се у пекарским производима и даје мекоћу пецивима, хлебу и колачима.
Противпожарно средство, бромирано биљно уље (BVO)
Ретардант је супстанца која смањује запаљивост, али се налази и у киселој води са укусом лимуна, соковима од агрума и газираним соковима. Задатак јој је да спречи састојке да се дезинтегришу, а изазива неуролошке проблеме, утиче неповољно на фетус и на плодност.
Биодизел, терцијарни-бутил-хидрокинон (TBХQ)
Биодизел се као конзерванс користи у производњи гума за жвакање и крекера са сиром, а једемо га и у пилећим медаљонима. Само један грам може да изазове болест.
Излучевине буба
Тајна сјајне црвене боје желе дезерта крије се у излучевинама свилене бубе. Излучевине ових инсеката убацују се још и у неке воћне јогурте, сирупе, сладолед, бомбоне, сок од грејпфрута.
Арсен и рибљи мехур
Пивари и винари за уклањање остатака квасца и уклањање мутноће користе дијатомејску земљу која садржи гвожђе и метале, па тако и арсен. Врста колагена настала из рибљег мехура такође се користи за бистрење пива и вина.
Песак, силицијум-диоксид
Додаје се у храну као средство против грушања, али и за контролу влаге. Највише га има у соли, супама из кесице, додацима за јела…
Гориво за авионе, бутил хидрокси-толуен (BXT)
Ово гориво има улогу антиоксиданта који служи да одржи свежину намирница, а налази се у житарицама. Има исти хемијски спој као и нафтни производи.
Везивно ткиво животиња
Желатин се прави од колагена који настаје кувањем везивног ткива животиња. Данас се желатин најчешће добија из свињске коже и папака, које ми једемо у облику гумених бомбона.
Натријев борат, Е285
Боракс је чест састојак течности за чишћење, али се у исто време налази и у скупоценом кавијару. У САД је његова употреба забрањена.
Виршле и амонијак
Хомогена ружичаста паста од које се праве виршле добија се процесом који се назива механичка сепарација меса, што је јефтин начин да се из меса избаце остаци костију и хрскавица. При завршетку сепарације храна је пуна бактерија, па се ова маса “купа“ у великој количини амонијака.
Овчји секрет, ланолин
Ланолин је восак који се добија прањем овчје вуне. Овај масни секрет извор је адитива који се користи за омекшавање жвакаћих гума, а налази се и у козметици.
Длаке глодара
Сваки велики складишни простор често је дом и глодарима. Управо зато америчка агенција за безбедност хране допушта одређене количине длака глодара у производима под етикетом “незаобилазне мане”. Тако се једна длака глодара налази у 100 грама чоколаде, а 22 длаке глодара у 100 грама цимета. Ова агенција одобрила је и да се 19 црва и 74 гњиде могу наћи у конзерви од 100 грама печурака.
Извор: Блиц