06. 05. 2024.

 

Брашно типа 1100, од кога се искључиво прави црни хлеб, готово да се више не меље. Због минималне зараде, већина пекара прави специјалне, скупље врсте.



ПРАВОГ црног хлеба на тржишту Србије нема. Брашно типа 1100, од кога се искључиво прави ова врста хлеба, готово да се више не меље. Већина пекара „избегава” да прави овакве векне, јер зарада на њима је – минимална.

Уместо црног, под називом „специјалне врсте” потрошачима се нуде хлебови који садрже зрневље и разне додатке и коштају бар дупло више од најјефтинијег белог хлеба. Продају се као здравији, а у основи често садрже управо бело брашно тип 500. Осим што ово представља својеврсну обману купаца, у случајевима када су потрошачи, на пример, дијабетичари, коришћење овакве намирнице може да створи и здравствене проблеме.

Брашно тип 1100 настаје млевењем целог зрна пшенице и њега могу да произведу сви млинови у Србији. Али, међу пекарима тражње за овим брашном нема, кажу млинари, иако је његова производња најједноставнија. И овакво брашно би било најјефтиније.

- Готово сви млинови у Републици Србији имају технолошке линије и могућност за производњу брашна Т-1100 – речено је „Новостима” у Министарству пољопривреде. – Према подацима пољопривредне инспекције, данас се овај тип брашна мало производи јер не постоји тражња за њим, осим у ретким случајевима када се то сматра „специјалним поруџбинама”, али се углавном користи као сировина за производњу смеша за специјалне врсте хлеба. Не треба занемарити чињеницу да је цена овог хлеба била нижа од специјалних врста и да су и сами произвођачи одустајали од производње ове врсте хлеба због профита.

Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS