07. 05. 2024.

 

Грађани се све више жале на рад банака, Народна банка Србије посредује да би се избегао суд. Корисници зајмова желе да отплаћују зајмове по цени коју су договорили.


ГРАЂАНИ се све више жале на рад банака, а број њихових жалби и тужби је готово дуплиран после доношења Закона о заштити корисника финансијских услуга прошле године. За разлику од земаља чланица Европске уније, где се спорови са банкама завршавају веома брзо, у Србији „истеривање правде“ потраје годинама.

Лане је, према подацима Народне банке Србије, упућено више од 1.500 притужби, од тога око хиљаду основаних. Грађани највише захтевају да им се врати више зарачунати новац на основу камата.

На то имају право по закону, а и НБС је препоручила банкарима да то сами учине да не би ишли на суд. Засада је познато да је препоруку усвојила само једна банка, док оне које су највише подигле камате о томе још и не размишљају.

Од укупног броја уложених приговора грађана 80 одсто је решено, што је готово дупло више него 2011. године – показују подаци Центра за заштиту корисника финансијских услуга. – Жалбе су се односиле највише на кредите и то 915, а од тога 428 на стамбене позајмице.

Централна банка је, иначе, посредовала у 120 спорова у којима је постигнут договор између банке и клијената, без одласка на суд. Ипак, многи заврше са тужбама.

Тако је само 250 грађана тужило банке за повећање камата на стамбене кредите у швајцарским францима, а исто толико и за остале позајмице, пре свега готовинске зајмове.

Спорови на суду трају од 12 месеци до три године. Неки грађани су већ добили пресуде у своју корист, али банке имају право жалбе.

Колективне тужбе су такође поднете, али иако се донесе пресуда нема извршно дејство, јер сваки грађанин мора посебно да тужи своју банку за учињени прекршај.

ПОВЕЋАЊЕ
БАНКЕ су 2007. и 2008. подизале своје марже, како би се заштитиле од финансијске кризе, а објашњење је било да то чине у складу са „својом пословном политиком“ без конкретних разлога. Током те године банке су повећале своје марже на стамбене кредите од четири до осам досто, а на краткорочне зајмове дупло више. Неке су смањивале камате, али су неке задржале постојеће и по цену казни.

Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS