06. 05. 2024.

 

Трговински суд изрекао је, како пишу хрватски медији, историјску пресуду у случају "Франак" - грађани су добили прву битку против банака које су их "огулиле до коже" кредитима у швајцарцима!


Судија Радован Добронић банке је прогласио кривим за кршење Закона о заштити потрошача и повреду њихових права.

У образложењу се наводи да су банке повредиле колективне интересе и права потрошача, јер их нису информисале у потпуности, што је супротно закону о заштити потрошача. То је за последицу, како стоји у образложењу, имало неравнотежу у уговореним правима на штету потрошача. Осим неинформисања потрошача, банке су криве и за начин израчунавања каматне стопе на штету потрошача, рекао је судија.

Осам банака мораће да плати више од 440.000 куна, али и да у року од 60 дана понуди клијентима промену кредита у кунске, по курсу који је важио на дан закључења уговора. Банке ће морати да одреде и фиксну каматну стопу, а убудуће им се забрањује ризично пословање.

Удружење грађана "Франак" процењује да у Хрватској има више од 100.000 корисника кредита везаних за швајцарце, од којих је 75.000 стамбених кредита, којима су, с обзиром на клизање курса франка и промене каматних стопа, последњих година рате порасле од 35 до чак 100 одсто.

Интересантно је да се пресуда у делу везаном за каматне стопе, неће односити само на кориснике кредита у швајцарцима него и на кредите у другим валутама.

Извор: Press

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS