06. 05. 2024.

 

Ако је неки број у телефонском именику, према Закону о трговини, свако има права да тај број позове. Према Закону о електронској трговини неопходна је дозвола. Неусаглашеност закона отежава регулисање ове области.



Према Закону о трговини свако има права да позове број који се налази у телефонском именику, па тако и компаније које рекламирају своје производе и услуге. Међутим, према Закону о електронској трговини неопходна је дозвола.

Компаније зову да честитају рођендане, да обавесте грађане да су срећни добитници. Све је то маркетинг. Ипак, често непријатан.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже да не постоји ни један инспекторски орган који је интервенисао у тим случајевима.

„Ми смо у неколико наврата директно упућивали примедбе и захтеве, то кратко траје и опет наставе”, каже Паповић.

У надлежној, Тржишној инспекцији тврде да нису добили ни једну пријаву за телефонско узнемиравање ради рекламирања производа и услуга. Шаренило закона отежава регулисање ове области.

Заменик Повереника за заштиту података о личности Александар Ресановић објашњава да према Закону о трговини неко може да нуди робу, а да претходно није добио сагласност, док према Закону о електронској трговини неко треба да добије сагласност да би нудио робу и услуге.

„Закони морају да буду усаглашени. То значи да ако неко нуди робу и услуге, мора да има вашу сагласност или да користи ваше податке који су јавни”, каже Ресановић.

У „Телекому Србија” кажу да, уколико поднесете захтев за услугу, упорни насртљивци могу да остану и без броја телефона. Ваше је право да тражите и да будете избрисани из телефонског именика.

Уколико вас неко узнемирава, а користи и ваше личне податке који нису јавни, адреса је Повереник.

Пред Србијом је тежак пут до усаглашавања прописа и још тежи до њихове стварне примене у пракси зато будите обазриви и чувајте своје личне податке.

Прилог можете погледати овде.

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS